Annons

77-åring hotade grannarna med yxa – döms men slipper betala skadestånd

Värmland Pensionären lyfte yxan och sa åt sina störande grannar att lugna ner sig. Nu döms den tidigare ostraffade värmlänningen för olaga hot.
En bild på Värmlands tingsrätt. Det gula stenhuset är till stora delar solbelyst. Inflikad i bilden syns en helsvart silhuett av en man.
Foto: Tommy Andersson/Getty
Värmlands tingsrätt dömde mannen till villkorlig dom och 100 dagsböter för hotet med yxan.

Enligt den i dag 77-årige mannen brukade de två grannarna störa honom och de andra hyresgästerna med sitt beteende. Det var ett ständigt oväsen i lägenheten där de bodde.

Den här septemberdagen i fjol var det också stök – gap och skrik och i trapphuset låg krossat glas. Så när grannarna – en man och en kvinna – kom hem berusade senare på kvällen fick han nog. 77-åringen öppnade dörren till trappuppgången, lyfte en yxa medan han förklarade att ”nu får ni fan lugna ner er”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dödshotade enligt åklagaren

Det här ledde till att åklagaren åtalade mannen för grovt olaga hot. Åklagaren ansåg nämligen att mannen hade hotat att döda sina grannar, samtidigt som han höjde yxan.

Men Värmlands tingsrätt menar att ett dödshot inte är bevisat.

”Rätten finner att då det enda hotande momentet varit höttandet med yxan kan inte gärningen enbart på den grunden betecknas som grov”, står det i domen som kom tidigare i våras.

Annons
Läs ocksåKvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i husetHänglås på gallerförråd

77-åringen döms därför för olaga hot enligt normalgraden – och bara mot en av grannarna.

För full för att förstå

Den andra personen, kvinnan, var så full att hon inte uppfattade något hot över huvud taget.

Straffet blir villkorlig dom och 100 dagsböter. Då har tingsrätten tagit hänsyn till mannens höga ålder och att han tidigare är ostraffad. Domstolen menar också att risken är mycket liten för att mannen ska begå nya brott.

Läs ocksåMeterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000

Grannen som blev hotad hade begärt 2 000 kronor i skadestånd. Men några pengar får han inte eftersom tingsrätten menar att förloppet var kortvarigt och att hotet, av allt att döma, orsakades av hans eget beteende.

Annons

Värden känner inte till

Båda männen bor kvar i sina lägenheter, enligt uppgifter från folkbokföringsregistret.

Hem & Hyra har varit kontakt med hyresvärden som förklarar att man inte känner till händelsen.
– Det här fallet kan jag inte uttala mig om, men generellt sett så gör vi direkt en orosanmälan till individ och familjeomsorgen i sådana här ärenden, säger bostadsbolagets vd.

Fakta: Om du störs av grannarna – så gör du

Prata med grannarna. De kanske inte ens är medvetna om att de stör dig.
Ta upp frågan med värden.
Anteckna varje gång du blivit störd så att det finns en klar bild över störningarnas omfattning. Skriv upp dag, tid och vad störningen består av.
Om hyresvärden inte agerar kan du göra en ansökan till hyresnämnden. Men prata i så fall gärna med Hyresgästföreningen först – om du är medlem. Då kan du få hjälp att bedöma om störningarna är så allvarliga att du har möjlighet till framgång i hyresnämnden.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Michael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom" Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.