Annons

86 vanvårdade katter avlivade – hittills

Nyheter ​Familjen flyttade från lägenheten men lämnade kvar katterna. Hyran betalades och djuren matades regelbundet... och blev allt fler. När förvaltaren på NordCo Bostad efter klagomål om en frän lukt till slut bröt sig in i lägenheten möttes han av en vidrig syn.

NordCo Bostad köpte konkursfastigheterna i Skönvik, strax utanför Sundsvall, i maj. Och fick redan då höra av de boende i huset att det stank från lägenheten, en frän lukt som spred sig ut i trappuppgången och till och med utanför huset. NordCo kontaktade förre ägaren, Wallholmen, och frågade vad de gjort åt problemet. Ingenting blev svaret.

NordCo kontaktade då kvinnan som stod för kontraktet flera gånger för att få tillåtelse att gå in i lägenheten, en trerummare med kök, men hon hade hela tiden ursäkter eller förklaringar till att de inte kunde komma. Förvaltaren Anders Johansson sökte upp kvinnan på hennes arbetsplats, men hon hävdade att hon bara hade fyra katter i lägenheten och att det inte kunde vara de som luktade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lukten blev allt intensivare och Anders Johansson skickade flera brev om att de nu var tvungna att bryta sig in eftersom kvinnan bytt ut låset. Han möttes av en syn hade aldrig kommer att glömma.

– Det var fruktansvärt, jag har aldrig sett något liknande. Det var en stank som inte var av denna värld, ögonen sved så att de var svårt att hålla dem öppna. Hela golvet var täckt av kiss och bajs. Många katter var smutsiga av avföring. Någon hade diarré och flera såg slöa ut.

Ett tjugotal katter kom springandes emot honom. När de schasades iväg dök ett tjugotal till upp.

Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

Anders Johansson uppskattade då antalet katter till ett 40-tal. Han tog direkt kontakt med länsstyrelsen.

I samråd med ägaren tog länsstyrelsen beslut om att skjuta katterna – på plats – för att snabbt avsluta lidandet. Bedömningen var att katterna levt under sådana förhållanden att de omöjligt kan anpassa sig till ett normalt djurliv.

– Det är helt obegripligt, men de kom ändå överens om att hon skulle få behålla fyra av katterna. Men hon hämtade dem aldrig, säger Johansson.

Annons
Läs ocksåGrannarna slog larm om stanken – UV-ljus avslöjade kattkisset

I tisdags tillkallades jägare iförda skyddskläder och munskydd för att påbörjade avlivningen av katterna. Som visade sig vara dubbelt fler än da först trott.

– Efter att 69 avlivats hittades fler och fler i omgångar, trots att vi vänt upp och ner på precis allt. Men katterna var mycket skygga och skärrade. De flydde som skållade råttor för att undkomma, bakom spisen och mellan vägg och frys.

I går kväll hade 84 katter skjutits, men idag hittades ytterligare två.

– Det kan vara de sista, men vi vet inte till 100 procent, säger Anders Johansson.

Det äldre paret som bott i lägenheten flyttade i våras, men har regelbundet gått dit och gett katterna mat.

NordCo Bostad har nu fått veta att kvinnan som är skriven på lägenheten har gjort samma sak tidigare för fem år sedan, men på en annan adress och område. Då var det ett 40-tal katter som avlivades.

Inte heller då utfärdades ett djurförbud utan hon fick behålla två stycken. Och det är de katternas avkommor som nu måste tas bort.

Annons

– Lägenheten ska naturligtvis saneras, golv och väggar måste rivas ända ner till betonggrunden. Sen får vi se om lukten försvinner.

Dessutom har någon som tyckt synd om katterna tagit sig in i lägenheten härom dagen och vridit på kranen, antagligen i gott syfte att katterna skulle få tillgång till vatten.

– Men avloppet var så igensatt att vattnet svämmade över, badrummet vattenfylldes och även ut i hallen.

Kvinnan är polisanmäld för djurplågeri och en polisutredning har inletts.

Kontraktsinnehavaren riskerar även att få betala skadestånd till bostadsbolaget. Men rättsprocessen mellan förre fastighetsägaren och kvinnan pågår fortfarande och Anders Johansson räknar inte med att få någon ersättning för skadorna som beräknas uppgå till flera hudra tusen.

Läs också Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet" Män förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.