Annons

900 hyresgäster tvingas dela på en tvättstuga

Salem Akelius 900 hyresgäster i Salem tvingas dela på en tvättstuga. Det innebär att alla inte är garanterade ett tvättpass i månaden. Efter kritiken bygger bolaget en till tvättstuga.

I flera år har hyresgäster i Salem klagat på att 900 hyresgäster delar på en tvättstuga. En av de som tröttnade på att inte få tvättider och köpte en egen tvättmaskin är Jenny Sundquist.

– Man ska inte behöva köpa en egen tvättmaskin, men så är det idag, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tvättstugan innehåller 12 maskiner, tio vanliga och två grovtvättmaskiner. Men varje hyresgäst får bara tvätta ett pass i veckan med två maskiner, har man tur är även två tvättmaskiner för grovtvätt lediga.

Men även om man får tvätta varje vecka är det enligt Jenny Sundquist svårt att få tvättider som passar.  Skälet är att om tvättstugan utnyttjas maximalt går det att tvätta 600 tvättpass i månaden. Det betyder att de 900 hyresgästerna inte är garanterade ett tvättpass i månaden om alla använder tvättstugan.

Annons

– Jag köpte maskinen eftersom det var svårt att hitta tvättider och att vi fick barn, då måste man tvätta mer än en gång i veckan, säger hon.

Läs ocksåDyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronorEn tvättmaskin med tvätt och en hand som håller i en sedelbunt.

Precis som flera andra hyresgäster Hem & Hyra pratat med tycker hon att Akelius borde löst problemet för länge sedan.

Henrik Källåker, chef Akelius region Stockholm, säger att han känner till kritiken som också tagits upp i hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen.

Annons

– Vi ska bygga en tvättstuga till. Förhoppningsvis kommer vi i gång med byggnationen kring årsskiftet.

Läs ocksåHyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Varför har ni inte byggt tvättstugan tidigare?
– Jag kan inte svara på varför det inte byggts någon tvättstuga innan jag kom till bolaget, säger han.

Fakta: Tvättfakta

Akelius hyresgäster får tvätta ett tvättpass i veckan.
I varje tvättpass ingår två maskiner per hyresgäst men även grovtvättmaskinen om den är ledig.
Tvättstugan innehåller 10 vanliga tvättmaskiner och två grovtvättmaskiner. Därmed går det maximalt att tvätta 20 tvättpass per dag, plus eventuellt grovtvättmaskiner.
Varje månad går det att tvätta 600 tvättpass vilket innebär att 70 procent av hyresgästerna kan tvätta ett pass i månaden om alla 900 hyresgästerna använder tvättstugan.

Läs också Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden Faror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.