Annons

AB Bostaden höjer hyrorna

Umeå Hyresgästerna hos allmännyttan AB Bostaden får höjda hyror från och med första april. I genomsnitt höjs hyrorna med 1,6 procent. Ökade entreprenörskostnader på grund av en överhettad marknad är en av orsakerna till höjningen.

​När förhandlingarna mellan AB Bostaden och Hyresgästföreningen drog igång för en tid sedan krävde bostadsbolaget att få höja hyrorna med 2,8 procent. Så mycket blev det nu inte. När Hyresgästföreningens förhandlare gick igenom bolagets ekonomi ansåg man inte att den föreslagna höjningen var relevant.

Parterna kom i stället överens om ett tvåårigt avtal som innebär att hyrorna höjs med i genomsnitt 1,6 procent 2010 och 1 procent 2011. Men Hyresgästföreningens förhandlare Hans-Urban Strand är ändå en smula besviken.
 
– Höjningen för 2010 var några procentenheter för hög. Av de argument bolaget hade var det främst entreprenörskostnaderna som vi såg ökade. Kostnaderna för fjärrvärme ökar inte så mycket och att räntorna skulle höjas påverkar inte i någon högre grad, säger Hans-Urban Strand.
 
– 1, 6 procent är den absoluta smärtgränsen för oss. Det är viktigt att det slår väl ut och att vi klarar av det. Men vi har en långsiktigt bra ekonomi och ett tvåårsavtal ger oss arbetsro, säger Ann-Sofi Tapani, vd på AB Bostaden.
Det är de stora pågående byggprojekten i Umeå som Botniabanan och vägomläggningar som gjort att entreprenörspriserna rusat i höjden tror Strand. Marknaden är överhettad vilket innebär ökade kostnader för AB Bostadens omfattande ombyggnationer som just nu görs inom bolagets fastigheter. Men hans-Urban Strand anser inte att Bostaden renovringsprojekt kommit under fel tid.
 
– Nej, det tycker jag ändå inte att man kan säga. AB Bostadens nya ledning har en ny strategi där man flyttat fokus från att vara en nybyggnadsmaskin till att ta hand om de hus och de hyresgäster man redan har. Vi tycker att det är positivt och helt rätt.
 
– Vi har försökt göra en så god prognos som möjligt för ombyggnationerna, men det är klart att vi alltid måste hålla ögonen öppna kring hur det går, menar Ann-Sofi Tapani.
 
AB Bostadens bokslut för 2009 pekar på en vinst på cirka 62 miljoner kronor.
 
– Det är där vi behöver ligga för att klara avkastningskravet på fem procent som vi har från våra ägare, säger Ann-Sofi Tapani.
 
I korta drag innebär överenskommelsen mellan Hyresgästföreningen och AB Bostaden att:
  • Hyreshöjningen varierar mellan 1,6 och 2 procent.
  • Det blir i stort sett inga höjda hyror för hyresgäster i Holmsund, Obbola, Sävar och Bullmark.
  • Hyresgäster som bor i hus byggda år 2000 eller senare får inte heller någon höjning.
  • Det blir ingen höjning för kabel-tv, p-platser eller garage.

Överenskommelsen gäller fram till den sista mars 2012. Parterna har dock rätt att begära omförhandling innan detta datum om kostnaderna ökar eller minskar märkbart på grund av beslut av regering eller riksdag, det nya elavtalet eller ränteläget.

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag Per krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd" Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.