Annons

ABK höjer hyrorna med 2,5 procent

Kristianstad Höjda taxor- och avgifter ligger bakom hyreshöjningen. Det innebär att större delen av höjningen går direkt till kommunen.

Den första januari nästa år höjs hyran med 2,53 procent i genomsnitt hos det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad. Årets förhandling mellan Hyresgästföreningen och ABK har dragit ut på tiden. Parterna har träffats ett antal gånger utan att komma överens. Orsaken är höjda taxekostnader.

− ABK har behövt pengar till andra saker än höjda taxor. Den här gången kommer stora delar av hyreshöjningen att gå till att betala taxorna vilket betyder att de inte kan genomföra lika mycket underhåll som planerat, säger Hyresgästföreningens förhandlare Margareta Björkvald.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Är det bra för hyresgästerna?

Annons

− Nej, det är inte bra men ABK har inte råd och måste minska på det planerade underhållet nästa år. Att skjuta på det under en kortare period är väl ok men på sikt är det inte bra för de boende.

Är detta en signal till Kristianstads kommun?

Annons
Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.

− Ja, det är det. Vi vill sätta press på kommunen så att de gör en mera långsiktig kostnadskalkyl på framtida taxehöjningar. Vi anser att en sund hyresutveckling är att föredra där både fastighetsägaren och hyresgästerna är trygga med att det inte kommer plötsliga och kraftiga taxehöjningar.

Läs också Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem" Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Så blev pisstunneln en selfiedröm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.