Annons

ABK höjer hyrorna med 2,5 procent

Kristianstad Höjda taxor- och avgifter ligger bakom hyreshöjningen. Det innebär att större delen av höjningen går direkt till kommunen.

Den första januari nästa år höjs hyran med 2,53 procent i genomsnitt hos det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad. Årets förhandling mellan Hyresgästföreningen och ABK har dragit ut på tiden. Parterna har träffats ett antal gånger utan att komma överens. Orsaken är höjda taxekostnader.

− ABK har behövt pengar till andra saker än höjda taxor. Den här gången kommer stora delar av hyreshöjningen att gå till att betala taxorna vilket betyder att de inte kan genomföra lika mycket underhåll som planerat, säger Hyresgästföreningens förhandlare Margareta Björkvald.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Är det bra för hyresgästerna?

Annons

− Nej, det är inte bra men ABK har inte råd och måste minska på det planerade underhållet nästa år. Att skjuta på det under en kortare period är väl ok men på sikt är det inte bra för de boende.

Är detta en signal till Kristianstads kommun?

Annons
Läs ocksåHyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"En delad bild där ena halvan visar ett porträtt på en man med grånat hår, blåa ögon och glasögon och andra halvan en tegelvägg med en skylt med texten ABK, AB Kristianstadsbyggen.

− Ja, det är det. Vi vill sätta press på kommunen så att de gör en mera långsiktig kostnadskalkyl på framtida taxehöjningar. Vi anser att en sund hyresutveckling är att föredra där både fastighetsägaren och hyresgästerna är trygga med att det inte kommer plötsliga och kraftiga taxehöjningar.

Läs också Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Så blev pisstunneln en selfiedröm Grannar spelar in varandra med mobilen: "Ibland blir det alldeles fel"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.