Annons

”Accepterar inte att bo gratis på andra hyresgästers bekostnad”

Varberg En kommunal hyresvärd har ett större socialt ansvar än en privat. Varbergs Bostad anser sig axla det genom att vara flexibla med tillfälligt uppskov eller en avbetalningsplan. Men det finns gränser, konstaterar bolagets vd.

– Hyreslagen ser väldigt allvarligt på om man inte betalar hyran eller missköter sina betalningar, ­säger Ulf Hofstedt, vd på Varbergs Bostad.

Han anser att bolaget, liksom andra kommunala hyresvärdar, har en ”mild syn” på hur man bör tillämpa lagens regler. Men det går inte att ge uppskov hur länge som helst.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är klart att det finns en bortre gräns för när man slutar att betala. Vi accepterar inte att bo gratis på andra hyresgästers bekostnad, säger Ulf Hofstedt.

Hyresnämnden har gett Varbergs Bostad rätt att säga upp Lena Svensson. Enligt beslutet har hyresvärden nekat ett så kallat korttidsavtal, med motiveringen att bolaget har som policy att inte ingå sådana avtal – något som hyresnämnden anser ”anmärkningsvärt”, eftersom kommunala bostadsbolag ”förutsätts ta ett större socialt ansvar än privata hyresvärdar”.

Annons

Varbergs Bostad håller inte med om att det handlar om en uttrycklig policy. Bolaget uppger sig vara flexibla med senarelagd betalning eller avbetalningsplan om det handlar om ett eller ett par enstaka tillfällen, för att hyresgästen på sikt ska kunna bo kvar.

Läs ocksåLena sades upp efter 40 år

Men det bygger på att hyresgästen uppfyller sin del av överenskommelsen, menar förvaltningschef Hans-Emil Lundquist. I annat fall överlåter man åt socialtjänsten att bedöma om personen ifråga är aktuell för stödinsatser därifrån. Det sker alltid om det finns minderåriga barn med i bilden.

– Detta vet vi erfarenhetsmässigt är bättre än exempelvis korttidskontrakt, då personer som inte klarar av att sköta sitt hyreskontrakt i de flesta fall är i behov av stöd och hjälp för att över tid kunna upprätthålla ett fungerande hyresförhållande, skriver Hans-Emil Lundquist i ett mejl till Hem & Hyra.

Annons

Varbergs Bostad avböjer att kommentera just Lena Svenssons ärende. Frågan ligger just nu hos hovrätten.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

LÄS MER
Lena sades upp efter 40 år

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.