Annons

”Accepterar inte att bo gratis på andra hyresgästers bekostnad”

Varberg En kommunal hyresvärd har ett större socialt ansvar än en privat. Varbergs Bostad anser sig axla det genom att vara flexibla med tillfälligt uppskov eller en avbetalningsplan. Men det finns gränser, konstaterar bolagets vd.

– Hyreslagen ser väldigt allvarligt på om man inte betalar hyran eller missköter sina betalningar, ­säger Ulf Hofstedt, vd på Varbergs Bostad.

Han anser att bolaget, liksom andra kommunala hyresvärdar, har en ”mild syn” på hur man bör tillämpa lagens regler. Men det går inte att ge uppskov hur länge som helst.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det är klart att det finns en bortre gräns för när man slutar att betala. Vi accepterar inte att bo gratis på andra hyresgästers bekostnad, säger Ulf Hofstedt.

Hyresnämnden har gett Varbergs Bostad rätt att säga upp Lena Svensson. Enligt beslutet har hyresvärden nekat ett så kallat korttidsavtal, med motiveringen att bolaget har som policy att inte ingå sådana avtal – något som hyresnämnden anser ”anmärkningsvärt”, eftersom kommunala bostadsbolag ”förutsätts ta ett större socialt ansvar än privata hyresvärdar”.

Annons

Varbergs Bostad håller inte med om att det handlar om en uttrycklig policy. Bolaget uppger sig vara flexibla med senarelagd betalning eller avbetalningsplan om det handlar om ett eller ett par enstaka tillfällen, för att hyresgästen på sikt ska kunna bo kvar.

Läs ocksåLena sades upp efter 40 år

Men det bygger på att hyresgästen uppfyller sin del av överenskommelsen, menar förvaltningschef Hans-Emil Lundquist. I annat fall överlåter man åt socialtjänsten att bedöma om personen ifråga är aktuell för stödinsatser därifrån. Det sker alltid om det finns minderåriga barn med i bilden.

– Detta vet vi erfarenhetsmässigt är bättre än exempelvis korttidskontrakt, då personer som inte klarar av att sköta sitt hyreskontrakt i de flesta fall är i behov av stöd och hjälp för att över tid kunna upprätthålla ett fungerande hyresförhållande, skriver Hans-Emil Lundquist i ett mejl till Hem & Hyra.

Annons

Varbergs Bostad avböjer att kommentera just Lena Svenssons ärende. Frågan ligger just nu hos hovrätten.

Läs ocksåÖppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

LÄS MER
Lena sades upp efter 40 år

Läs också Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.