HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lena sades upp efter 40 år

Varberg När Varbergsbon Lena Svensson blev sjukskriven kom hon efter med hyran då sjukpenningen dröjde. Det tog över ett år att komma ikapp. Nu vill hennes värd riva kontraktet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
När Lena Svensson blev sjukskriven uppstod ett inkomstglapp. Nu slåss hon för sitt hem. Enligt hyresnämndens beslut har hyresvärden Varbergs Bostad rätt att säga upp henne. Lena har överklagat.

Lena Svensson, 60, har varit hyresgäst hos kommunägda Varbergs Bostad sedan 1979. Under alla år har hon aldrig varit sen med hyran, säger hon.

– Och jag har aldrig stört. Jag har jobbat heltid i hela mitt liv och haft autogiro i hur många år som helst.

Läs också"Accepterar inte att bo gratis på andra hyresgästers bekostnad"

Hon har bott i sin nuvarande radhuslägenhet i 13 år. Den ­kostar 8 300 kronor i månaden och är egentligen för stor nu, men Lena har inte kommit sig för att byta.

För två år sedan blev hon sjuk­skriven från jobbet som undersköterska på ett äldreboende. Lena saknade buffert. Medan Försäkringskassan behandlade hennes ärende kom hon efter med hyran.

Hyresvärden gick med på uppskov den första tiden. Februarihyran blev 49 dagar sen. Därefter betalades sju månadshyror mer än tre veckor för sent. Värden varnade, men Lena hade fort­farande svårt att betala i tid.

Läs ocksåAnklagades för vanvård - får bo kvar

I januari förra året kom uppsägningen. Hyresnämnden ger värden rätt, då förseningarna varit omfattande och pågått länge. Men Lena har överklagat med hjälp av Hyresgästföreningen. Hon är ikapp sedan nästan ett år och har inga hyresskulder kvar.

– Jag har gjort allt jag har kunnat. Ringt Försäkringskassan, Varbergs Bostad, varit hos soc. Jag har varit hyresgäst i så många år. Det är ingen som tänker på vart jag ska ta vägen.

LÄS MER
Varbergs Bostad: ”Vi accepterar inte att bo på andras bekostnad”

Läs ocksåHotades av vräkning för att inte ha lagat mat
Läs också Bad om lov att hyra ut – blev uppsagda efter 41 år Ny metod ska minska antalet vräkningar i Kalmar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.