Annons

Adressen avgör om du får stöd

Västra Götaland A-kassa och fackförbund kan man alltid få pengar till vid försörjningsstöd. Men bidrag till medlemskap i Hyresgästföreningen skiljer sig åt mellan olika kommuner.
Foto: Gustaf Görfelt
Taha Ghaderi är enhetschef för individ- och familjeomsorgen på Västra Hisingen. Hans stadsdel är en av två i Göteborg som beviljar ekonomiskt bistånd till medlemskap i Hyresgästföreningen.

Ekonomiskt bistånd, eller socialbidrag som det tidigare hette, beviljas till olika kostnader så att individen ska kunna ha en skälig levnadsnivå.

Det finns en riksnorm som sätter en lägstanivå. Men i övrigt är Socialtjänstlagen en ramlag, där det är upp till varje kommun eller stadsdel att själv dra upp riktlinjer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Västsverige säger drygt hälften av kommunerna generellt nej till att stötta medlemskap i Hyresgästföreningen. Men i de flesta övriga kommuner menar man att det beror på omständigheterna. Om en person har problem med sitt boende kan man teoretiskt tänka sig att bevilja bistånd.

– Man kan inte kategoriskt svara ja eller nej på en sådan fråga, vad som är nödvändigt för skälig levnadsnivå kan variera från fall till fall. Om en person har särskilda skäl till att behöva vara med i Hyresgästföreningen, kan bistånd beviljas även till detta, säger Julia Lundwall, enhetschef för vuxenenheten i Orust kommun.

Annons

Undantaget bland kommunerna är Öckerö. Även i Göteborg finns en annan inställning. Åtminstone delvis.

Läs ocksåUnik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyraHem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu har en göteborgare fått sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

Fem stadsdelar säger blankt nej, tre säger att de beviljar bistånd ibland, medan två stadsdelar, Västra Hisingen och Västra Göteborg, alltid ger stöd till medlemskap.

– Många boende här har inte en funktionell svenska. Då riskerar man att hamna i stort underläge vid en tvist med hyresvärden. För att stärka dem beviljar vi bidrag till medlemskap i Hyresgästföreningen, säger Taha Ghaderi, enhetschef för individ- och familjeomsorgen på Västra Hisingen.

LÄS MER:

Annons
Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

”De som verkligen behöver gå med har inte råd”

Regeringen: HGF-Medlemskap ingen nödvändig utgift

Fakta: Kan du få stöd i din kommun?

Beviljas försrörjningsstöd till medlemskap i Hyresgästföreningen?

VÄSTSVENSKA KOMMUNER

Ale: Nej
Göteborg: Olika (se separat lista)
Härryda: Ibland
Kungsbacka: Ibland
Kungälv: Ibland
Lerum: Nej
Mölndal: Nej
Orust: Ibland
Partille: Nej
Stenungsund: Nej
Tjörn: Nej
Varberg: Nej
Öckerö: Ja

STADSDELAR I GÖTEBORG

Angered: Nej
Askim-Frölunda: Nej
Centrum: Nej
Lundby: Ibland
Majorna-Linné: Ibland
Norra Hisingen: Nej
Västra Göteborg: Ja
Västra Hisingen: Ja
Örgryte-Härlanda: Ibland
Östra Göteborg: Nej

Läs också Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna Lånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyran Ny dom: Rätt att neka bidrag för nya tapeter - "behövs inte för skälig levnadsnivå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.