Annons

Åkare riskerar vite för boende i bilverkstad

Skurup Åkaren och Skurupsbon Hans-Åke Ogenborn riskerar att få betala vite för otillåtna bostäder i en verkstadslokal. Det finns en överhängande fara för människors liv, enligt räddningstjänsten. Men det bor ingen i lokalerna, hävdar hyresvärden.
Foto: Räddningstjänsten Trelleborg-Vellinge-Skurup
Verkstadslokal på Maskingatan i Skurup som gjorts om till lägenheter, enligt kommunen och räddningstjänsten.

Både Skurups kommun och räddningstjänsten har under mars genomfört kontroller på Maskingatan i Skurup, efter uppgifter om att personer bott i en verkstadslokal.

– Den som bor där öppnade till oss, säger byggnadsinspektör Eva Osbäck.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inspektören upptäckte att delar av verkstadsbyggnaden inretts.

– Det var vanliga lägenheter med fullt utrustade kök, dusch, toaletter, tvättmaskin, garderober, kök, sängar, tv-apparater och bokhyllor, säger hon.

De två lägenheterna har fönster direkt mot bilverkstaden i samma byggnad, och enligt räddningstjänsten kan en brand därför snabbt sprida sig så att de boende skadas allvarligt eller dör.

Annons
Läs ocksåNytt försök att säga upp vandal som filmade sig självHyresgästen i Skurup dokumenterade själv den misstänka skadegörelse som han nu blivit polisanmäld för. Videoklippet lades ut i sociala medier.

Det är inte tillåtet att ha bostäder i byggnaden, enligt den detaljplan som finns för området. Trots detta finns ett tiotal personer folkbokförda på den gatuadress där verkstadsbyggnaden ligger.

Enligt Hans-Åke Ogenborn kan hans egen personal ta tagit sig friheter när det gäller att inreda personalutrymmena men att det skulle handla om bostäder förnekar han.

Hans-Åke Ogenborn riskerar nu att få betala ett löpande vite på 60 000 kronor om lokalerna inte återställs till industrifastigheter. Han själv menar dock att det inte alls handlar om bostäder, utan att det är personalrum.

– Det är lite bisarrt det hela. De påstår att det är en bostad, och så vill man lägga vite på det, säger han.

Läs ocksåSkurupshem får nytt kösystem

Att ett tiotal personer står folkbokförda på den gatuadress som verkstadsbyggnaden ligger på förklarar han med att det är samma adress som en grannvilla som han också äger.

– Alla bor inte där men de är folkbokförda där, säger han.

Annons

Han uppskattar att sex personer, varav några är barn, bor i villan.

Både byggnadsinspektören Eva Osbäck och räddningstjänstens brandingenjör David Jutendahl vill förbjuda fastighetsägaren att använda verkstadsbyggnaden som bostäder, och att han ska få betala ett vite på 60 000 kronor varje gång han bryter mot förbudet. Det är politikerna i kommunstyrelsen i Skurup som ska besluta i frågan.

 

Fakta: Hans-Åke Ogenborn
  • Skurupsbon Hans-Åke Ogenborn är åkare och äger ett tiotal fastigheter, både industrilokaler och bostäder.
  • 2015 var Hans-Åke Ogenborn inblandad i en tvist med en hyresgäst på Maskingatan. Hyresgästen hävdade att han blivit utelåste från sin bostad, och valde att deponera sin hyra hos länsstyrelsen. Parterna nådde en förlikning i Ystads tingsrätt.
  • 2016 upptäckte Skatteverket att han Hans-Åke Ogenborn inte redovisat några inkomster från sin uthyrningsverksamhet av bostäder. Därför beslutade myndigheten att skriva upp hans inkomster med 500 000 kronor. Hans-Åke Ogenborn menade att han inte kunnat sköta sin redovisning eftersom han mått psykiskt dåligt. Han var under en kort tid 2016 inlagd för psykiatrisk tvångsvård.

Källor: Skatteverket, Ystads tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö

Hyresvärden Hans-Åke Ogenborn
Läs också Hyresvärd i konkurs - osäker framtid för hyresgästerna När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.