HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Akelius har skänkt över en miljard till välgörenhet

Stockholm Över en miljard kronor. Så mycket har Akelius skänkt till SOS Barnbyar, Läkare utan gränser och flyktingar. Nu ger bolaget över 200 miljoner för att flyktingbarn i Grekland ska få gå i skolan.
Foto: Emelie Asplund
Roger Akelius stiftelse skänker totalt 300 miljoner till flyktingbarn 2017 och 2018.

Förra året gick Akelius ut och sade att de skänker lika mycket som Läkare utan gränser får in från andra bidragsgivare under december månad. Resultatet blev att hyresvärden skänkte 130 miljoner kronor.

Nu utmanar återigen bostadsbolaget andra att skänka pengar till Unicef mot löftet att Akelius skänker lika mycket som Unicef får in under december månad. Roger Akelius tror att hjälporganisationen kommer att få in cirka 100 miljoner och att bostadsbolaget då skänker lika mycket. Då har Unicef tvåhundra miljoner för att hjälpa barn med skolor och undervisning.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

– Jag hoppas dock att något företag eller någon person ska drämma till rejält så jag får betala mer, skriver han i en mejlintervju från hemmet på Bahamas.

Enligt Roger Akelius har Akelius skänkt 800 miljoner under senaste sex åren till SOS Barnbyar, förra året fick Läkare utan gränser 130 miljoner kronor samtidigt som 100 miljoner kronor satsades på språkkurser för flyktingar. På sikt ska På tur står donationen på cirka 100 miljoner kronor till Unicef, FN:s hjälporganisation för barn.

Annons

– Jag hoppas på flera års samarbete med Unicef. Efter detta år skänker vi cirka 200 miljoner, men mer pengar på sikt, skriver han och tillägger att Akelius ägs av stiftelsen Akelius Foundation och att allt kapital från stiftelsen förr eller senare ska gå till hjälpverksamhet.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Men de som tycker att ni ska hålla tillbaka hyreshöjningarna istället för att skänka pengar till välgörenhet, vad säger du till dem?

– Ja, det finns flera former av välgörenhet. Ett år gav vi alla anställda tjugo procent i lönehöjning.

Annons

Samarbetet med Unicef innebär att en miljon flyktingbarn kan få lära sig ett andraspråk och etablera sig i sitt nya hemland och börja skolan. Pengarna går till undervisning men även till att utveckla ett digitalt verktyg för att lära sig språk. I ett första skede ska Akelius och Unicef utvecklar en digital språkkurs och undervisa barn i Grekland för att sedan fortsätta ibland annat Italien och Mauretanien.

Läs ocksåNedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar
Läs också Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet” Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.