Annons

Akelius hoppade av förhandlingen – höjde hyran direkt för 200 hyresgäster i Malmö

Malmö ​Bostadsbolaget Akelius höjer hyran med  2,62 procent för 204 hyresgäster på Möllevången i Malmö. Utan att ha nått någon förhandlingsöverenskommelse med Hyresgästföreningen. 70 av hyresgästerna har nu vänt sig till hyresnämnden för att få höjningen prövad.

Det är Dimman 12, den stora 80-talsfastigheten på Barkgatan som striden gäller. Per Ekelund, regionchef på Akelius, beskriver direktaviseringen till hyresgästerna som ett nödvändigt ont.

– Detta var ingenting vi ville men vi upplevde att vi inte kom någonstans i våra diskussioner med Hyresgästföreningen. Vi fick noll förra året och i år ville man också ge oss noll procents höjning, det kunde vi inte gå med på.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I början av sommaren fick hyresgästerna beskedet att hyran höjs med 2,62  procent från den första juli. 134 av hyresgästerna har accepterat den nya hyran, resten har fortsatt att betala den gamla hyran.

– Vi vill förhandla med Hyresgästföreningen  men det krävs två för att dansa. Vi har inga problem annars i Malmö utan det är just den här fastigheten som vi är oense om, säger Per Ekelund.

Hyresgästföreningens förhandlare Monica Kristensson menar däremot att Akelius konsekvent motsätter sig det hyressättningssystem som gäller i Malmö, den så kallade Malmömodellen som innebär att likvärdiga lägenheter i samma område bör ha samma hyresnivå.

Annons
Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

– De accepterar  bara modellen  när den är till deras egen fördel, när det är tal om hyreshöjningar, säger hon.

Enligt Monica Kristensson ligger hyresnivån i fastigheten på Barkgatan för högt. Akelius har  renoverat ett antal lägenheter och höjt hyran enligt en prislista som Hyresgästföreningen tagit fram i samarbete med Malmös allmännyttiga bostadsbolag.

– Men prislistan är bara en rekommendation. Man måste se till var den faktiska hyresnivån landar också. Det är bruksvärdet som är avgörande.

Läs ocksåHyresgäster i limbo när skiljemans avgörande tolkas olikaHyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark informerar hyresgäster hos Victoriahem i Borås om den pågående tvisten kring tolkningen av skiljemannens beslut.

Hon är kritisk till att Akelius valt att höja hyran direkt istället för att försöka nå en förhandlingsöverenskommelse.

Annons

– Akelius riskerar sitt goda rykte genom den här formen av oseriösa metoder. Jag vill dra en parallell till Herrgården där Bostads AB Gröningen och Newsec agerar på samma sätt. Man skrämmer hyresgästerna till att betala en högre hyra, säger hon.

Många hyresgäster har hört av sig till Hyresgästföreningen med frågor, berättar hon.

– Man är orolig och undrar vad som gäller. Hyran ska avgöras av marknadens parter men nu hamnar ju hyresgästerna ofrivilligt i en konflikt med sin hyresvärd. Jag tycker Akelius agerande är respektlöst mot hyresgästerna.

Fakta: Direktavisering

När en hyresförhandling strandat råder avtalslöst tillstånd. En del värdar väljer då att gå ut med nya avier till sina hyresgäster med den högre hyran.

Om du som hyresgäst betalar den nya högre hyran innebär det att du godkänner höjningen.

En hyresgäst kan inte förlora sin lägenhet genom att fortsätta betala den gamla hyran utan värden måste då låta pröva höjningen i hyresnämnden.

Läs också Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.