Annons

Akelius säljer 2 141 lägenheter i Haninge

Haninge Viktoria Park köper 2 141 lägenheter i Brandbergen av Akelius. Den nya ägare fortsätter med styckvisa renoveringar. – Men vi vill sätta oss ner och komma överens om hyresnivåerna med Hyresgästföreningen, säger Per Ekelund, Viktoria Parks vd.
Per Ekelund, är vd för Victoria Park, som köpt 2 340 lägenheter av Akelius.

För ett år sedan sålde Akelius 1 420 lägenheter i Södertälje och Nynäshamn till Hembla. Nu är det dags igen. Bolaget säljer säljer 2 340 lägenheter för 4,7 miljarder kronor, 2 141 lägenheter i Haninge och 199 lägenheter i Mölndal. En riktig storaffär som måste godkännas av Konkurrensverket för att tillträdet ska kunna ske i april.

Per Ekelund, vd på Viktoria Park, hur kommer hyresgästerna att märka av ägarbytet?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Väldigt lite, vi kommer att renovera styckvis som Akelius. En skillnad är att vi ska ha egna fastighetsskötare och funderar på att öppna en bo-butik för att komma närmare hyresgästerna, säger han.

Akelius och Hyresgästföreningen har ju inte alltid kommit överens om hur höga hyresnivåerna ska vara, vad är eran inställning?

Annons

– Vi är överens med Hyresgästföreningen på andra platser i Mälardalen och vill bli det här också. Vi kommer att sätta oss ner och förhandla om höjningar efter upprustning och vill komma överens, säger han.

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Du säger samtidigt att ni ska ligga på samma hyresnivåer som Akelius efter upprustning, vad är det som tror att ni ska komma överens med Hyresgästföreningen då?

– Vi kanske inte kommer överens år ett men vi hoppas vi är överens om nivåer om senast tre år. Sedan är det ju en förhandling där man kan väga in andra saker men det tar vi i förhandlingarna och inte i media, säger han.

Annons

Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, är kritisk till att det byts ägare och menar att det skapar otrygghet hos hyresgästerna eftersom de kanske inte är långsiktiga.

Läs ocksåRoger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

– Det bästa vore om ett kommunalt bolag tog över, som är en stabil och långsiktig ägare. Nu är det upp till för Viktoria Park att visa att de inte bara är ute efter att tjäna pengar utan att de är en långsiktig ägare, säger han

Läs också De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade" Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.