Annons

Akelius satsar mer på välgörenhetsarbete

Stockholm Han köpte sin första fastighet som trettonåring. Och har varit nära att störta som pilot. Möt Roger Akelius, grundare av Akelius som nu satsar mer pengar på att hjälpa SOS barnbyar
Foto: Tove Andersson
Roger Akelius styr bostadsbolaget Akelius från huset på Bahamas.

Akelius är en av Stockholms största privatvärdar. Vad har du för planer?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Stockholm utvecklas och jag köper gärna fler hus där.

Hur började du tjäna pengar?

– Barnarbete är alldeles utmärkt och i Sverige är det alldeles för krångligt för barn under femton år att få sommararbeten. Jag jobbade åtta veckor varje sommarlov. Jag började som elvaåring, fyrtio timmar per vecka, med att vända hushållsostar, doppa fyra ostar på en grep ner i varm paraffin. Första lönen 1:15 kr per timma. Första sommaren köpte jag ett tält. Då jag fyllt tolv år cyklade Karl-Göran och jag på tältsemester. Då jag var arton år arbetade jag i Tyskland på ett kol-kraftverk. 

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Vilken var din första fastighetshetsaffär?

– Lönen den sommar jag var tretton år räckte till att köpa en sommarstuga på arrenderad mark. Det var en ombyggd buss nära sjön Anten. Jag bjöd mina föräldrar på semester två veckor i mitt hus då jag var tretton år. Mina kamrater och jag bodde ofta i denna sommarstuga, fiskade gädda, lagade maten och värmde diskvatten på fotogenkök,  tömde utedass , målade och renoverade och lärde oss både kärlek och att spela gitarr.  Idag får trettonåringar inte ens bo en vecka i en sommarstuga eller tält utan telefon.

 Hur var din uppväxt?

Läs ocksåRoger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

– Jag växte upp omgiven av bönder i Stora Mellby utanför Alingsås. Pappa Åke var mejerist. Mamma Märta arbetade på mejeriet och sedan på ålderdomshem. Vi fick värme, wc och elektrisk spis då jag fyllde sju år. För mig som barn var det inga problem med en hyreslägenhet med utedass, vedspis och kakelugn. Pappa och mamma hjälpte alltid varandra och barnen var deras prioritet. En mycket fin barndom med sång och musik.

Berätta lite om vad du har gjort i livet?

– Jag har besökt åttio länder, varav femton som pilot i eget flygplan. En gång vid start från Gatwick fick jag nedisning över Nordsjön. Jag överlevde för jag kom på att luften är varmare nära vattenytan, så jag dök ner. Jag hamnade i inbäddad åska över alperna. Ingen hiss hänger med i sådana stigningar och fall. Ovanför grekiska havet flög jag igenom  en hagelstorm och landande halvt seende i en sandstorm på Kos. Plåtarna på nosen såg ut som skjutna med gevärskulor. De fick bytas ut. Glaset i framrutan höll, men det var ett förfärligt oväsen. Jag hade ett skepp 55 fot, besökte flera hundra hamnar från Sognefjorden till Haparanda. Jag kunde ensam ta skeppet en decembernatt upp i Oslofjorden  och hoppa i land på en isig brygga. Jag har bott i i sju länder.

Jag läste på Akelius hemsida att du var tidigt ute med dejtingsajter och startade Sveriges första kontaktförmedling via data 1967, vad var syftet?

– Grejen var att databehandling var stort på den tiden. Men firman fungerade inte. Kunderna hade otroliga och löjliga krav; mannen måste absolut vara något längre och något äldre, hon fick inte glasögon, han fick inte spela fotboll.

Du har sysslat med en rad olika saker, alltifrån utvecklat program för kontaktförmedling, skrivit läroböcker, gjort utbildningsprogram, startat fastighetsbolag, sparkonto. Vad avgör vad du satsar på?

– Jag upptäcker vad som kan förbättras i samhället och så gör jag det. Jag  kan läsa en faktabok rejält snabbt och finner automatiskt vad som inte stämmer, men jag är helt oduglig att lyssna på föredrag.

Få människor har gjort så mycket som du, vad är förklaringen?

– Mitt vänstra öga är svagt så bollsporter är tekniskt omöjligt. Det jag inte hade i benen fick jag bygga upp i huvudet.  Jag var dålig i skolan, frånsett matematik, fysik, vilket gjorde att jag kunde behålla kreativiteten. All utbildning tar bort kreativitet. Jämför kreativ bilkörning som vi har här på Bahamas utan bilskola, med en likriktad bilkörning i Sverige. Jag avskyr likritning, bilkörning är ett undantag. En skatteprofessor sa att jag blev skatteexpert, därför att jag aldrig deltagit i hans kurser. Jag har enbart varit lärare, inte elev. Jag har även undervisat på universitet i företagsekonomi och databehandling, men inte läst dessa ämnen, frånsett att jag tenterade en dag i Lund på de böcker jag själv skrev.

Vad är förklaringen till din frispråkighet,tänker på ditt förslag om att lägga ner Sida och Arbetsförmedlingen etc ?

– Mamma och pappa lärde mig att ärlighet och sanning är viktigare än överheten.

Jag läste att du talar och läser tio språk, är det sant?

– Ändra till imperfekt. Jag talade. Jag har lärt mig femtiotusen ord, men jag behöver idag en vecka per språk för att få fart på ordförrådet.

Annons

 Vilka?

– Franska, Ryska, Spanska, Italienska, Tyska, Grekiska, Polska, Engelska, samt läste ofta böcker på danska och norska.

Hur ser en vanlig dag ut i Roger Akelius liv?

– Jag har inte TV, inte radio, ser aldrig sport, spelar inte golf. Jag har bott fyra år på hotell så jag undviker restaurang, party och resor. Jag har haft värsta Jaguaren då jag var ung, så därför är jag inte imponerad av kläder, klockor, bilar eller kändisar. Jag minns att en kamrat sa: ”Är du inte ledsen att en tjej kan välja dig bara för Jaguaren?” Men det var jag bara glad för, då jag var 25 år. Idag går jag fem kilometer på en öde strand, ser hur havet ändrar färger turkos, grönt, vitt, funderar, ser nära delfiner, stingrockor eller en sköldpadda. I en mixer blandar jag nytinade ärtor, samt morötter och yoghurt. Det blir min middag. 

Sedan svarar jag på tio till  tjugo e-post som vardera tar samma tid som dina frågor. 

Nu utreder jag ett stort projekt; Ett bättre boende, som ska bli grunden för nästa generation av hyresbostäder. En markant del är säkerhet, som att kunna ta bort namnskyltar vid entrén och ersätta med kameror och hantera lås via Internet. Hur kan entréer bli betydligt mer hemtrevliga? Kan vi erbjuda små tvättmaskiner till badrummen för att ta bort risker i tvättstuga?
Akelius har beslutat att gå in i USA med en miljard dollar,  så jag har i ett par dagar genomfört ganska avancerade beräkningar på risknivå med valuta och ränta beroende på diskonteringsprocenter och bindning av valuta och eller räntesats. 

Varför bor du på Bahamas?

– Jag fann inget bättre. Klimatet är mycket bra frånsett att jag inte finns här under orkanmånaden. Jag har ingen form av inkomst, så jag har högre skatt här än vad jag skulle få exempelvis i Sverige. Jag köpte en roddbåt från Sverige för nitton tusen kr, tullen blev trettiotusen kr. Här är skatt noll kr på arbete men hög fastighetsskatt, och höga tullar för de som har råd att importera. Utmärkt system som ger fler arbetstillfällen.

Har du någon relation?

– Jag har lovat vänner och kära att vara fria från all press.

Hur mycket är Akelius värt?

Akelius är värt 35-40 miljarder kronor.

Du har lagt 99 procent av pengarna i välgörenhetsstiftelsen Akelius Foundation. Varför?

– Hur mycket ska jag ta med mig in i brännugnen? Jag fann inget bättre och lever bra på den sista procenten. Stiftelsen delar ut pengar till barnhem.

Kan du berätta lite mer om Akelius engagemang i SOS Barnbyar?

-Till SOS Barnbyar har Akelius Foundation hittills donerat 400 miljoner. Nu talar vi om mer pengar till ett större projekt, det kan vara komplett finansiering av en ny barnby under 25 år, eller någon form av akut flyktinghjälp, eller mer stöd till barnen i Gaza.Sedan undersöker vi möjligheter att hjälpa SOS barnbyar i Berlin som har en stor verksamhet genom att köpa ett hyreshus som SOS disponerar gratis. 

Du har skänkt bort nästan alla pengar, var får du pengar ifrån för att leva?

– Den enda  procenten räcker gott, även om jag blir gammal eller sjuk för att privat anställa vårdare och rullstolsförare.

Kan du berätta vad tvisten med din dotter handlade om? Har det löst sig ?

– Jag har lovat vänner och kära att vara fria från all press.

Vad har du för förebilder?

Annons

– Alla vanliga, vänliga människor som vill gott och hjälper till.

 Det har ju framförts kritik mot Akelius från era hyresgäster, hur ser du på kritiken?

– Det bor hundrafemtiotusen personer i mina lägenheter och fler ska det bli. Jag vet att all personal verkligen försöker att ta hand om sina egna kunder på ett relevant sätt. Akelius justerar omedelbart om något blir fel, vilket de facto gör att Akelius är bland de hyresvärdar, som har bäst lägenheter. I Sverige, Berlin och i Toronto har jag fått kritik för att Akelius moderniserar så att de med lägst lön inte kan hyra en ny, toppmodern lägenhet av oss. Vår smala nisch är att erbjuda marknadens mest eleganta hyresrätter. Därför uppgrader vi gradvis, då vi får tomma lägenheter.

Hur tror du människor uppfattar dig?

– Den ena gruppen blir arg för att jag sitter på Bahamas i solen istället för att sänka hyran. Även mitt eget arbete är helt ideellt. De kan jag trösta med är att jag inte tagit någon ersättning för mitt arbete med fastigheter. Överskottet går till nya investeringar.  Slutligen hammar allt i hjälpverksamhet, huvudsakligen att bygga och driva barnhem. Den andra gruppen, som känner mig vet att jag är en vanlig typ.

Du håller ju på och jobbar med en del saker inom Akelius, flyktingboende, räknar på investeringar etc. Men hur mycket styr du Akelius idag?

– Hela min fritid är arbete. Jag har ingen TV, följer ingen sport, går på restaurang enbart i arbete. Några exempel på senaste veckan som var lite tight.

Reste runt med en ledningsgrupp från London, Paris, Berlin, Köpenhamn, Stockholm för att hitta fel och möjligheter på hundra hus. Möte med ortschef och personal på varje plats.

Alla lyssnar på vad jag säger, hela dygnet. Förutom sömn finns ingen fritid. Jag äter frukost 05:30

Torsdag: Berlin

Fredag: Stockholm, kvällen i  Boston i USA

Lördag: resten av Boston samt New York

Söndag: Washington

Måndag: Toronto, hundra anställda, även möte med utvecklingsavdelning

Tisdag: Montreal

Onsdag: Berlin fem timmar med SOS Children Village Generalsekreterare,
kvällen skissar på omplanering Akelius interna informationsflöde. 

Torsdag: Flyktingaktiviteter, hundra lägenheter till Berlin kommun. Troligen köper vi ett hus åt SOS Kinderdörfchen i Berlin.

– Pensionärslivet behöver inte vara långsamt, avslutar Roger Akelius.

Läs också De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade" Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.