HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Akelius vinner mot 34 missnöjda hyresgäster

Malmö Fastighetsägaren vill bygga nya vindslägenheter och hänvisar till bostadsbristen i Malmö. Nu förlorar de befintliga hyresgästerna sina matkällare och vindsförråd.

Tio nya hyresrätter, ettor, ska bli resultatet av Akelius planer för hyreshuset på Ribersborg i Malmö. För att kunna bygga detta behöver värden använda vinden, där hyresgästerna idag har förråd. De kommer istället att erbjudas nya utrymmen nere i källaren och då försvinner dagens matkällare. Motivet till projektet beskrivs kort i hyresnämndens handlingar: “Det är brist på hyresrätter i Malmö”.

Men 34 av de boende i huset gillade inte alls idén och tog strid i hyresnämnden. Fyra har fått hjälp av en av Hyresgästföreningens jurister. Ärendet är rubricerat  som “godkännande av förbättringsarbeten”.

Hyresgästernas missnöje kan sammanfattas så här:

  • Säkerheten blir sämre med de nya förråden som dessutom inte är lika lättillgängliga. Det finns risk för läckage och vattenskador i en källare. Men även: “Det blir mer slitage i fastigheten med fler bostäder”.

Och Akelius bemötande så här:

  • Sanningen är att de nya förråden blir säkrare och att tillgängligheten blir bättre. Den som vill kan dessutom få hjälp med kartonger och flytt.

Läs mer här: Här är de elva vanligaste frågorna om ditt förråd

Hyresnämnden ger nu grönt ljus för de nya lägenheterna och kör över hyresgästernas missnöje. Att bygga nya lägenheter är i detta fall ett “beaktansvärt skäl”, enligt beslutet. Det är inte heller “oskäligt” mot personerna som redan bor i huset, tycker nämnden. De nya förråden blir av samma standard som i nybyggnation och matkällare behövs inte nuförtiden, står det i beslutet.

Men samtidigt öppnar beslutet upp för att konflikten skulle kunna rulla vidare. Nämnden påpekar att den som är missnöjd kan starta en ny process, att försöka få till en hyressänkning till följd av förändringarna i hyreshuset.

Fakta: Bostadsbrist i Malmö

I höstas presenterade Hyresgästföreningen en rapport om unga vuxnas boende. Den visade att i Malmö:

  • Nästan var tredje person i åldern 20 till 27 bor hos sina föräldrar. Två procentenheter fler i Malmö än i resten av landet. Och av dem är den absoluta majoriteten, 85 procent, missnöjda med det och vill bo i någon annan form.
  • Nästan var fjärde person i undersökningen drog sig för att bilda familj med hänvisning till hur bostadsmarknaden ser ut.

I den regionala bostadskön Boplats Syd står omkring 100 000 personer inskrivna.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.