HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Alices filmer från verkligheten visas på bostadskongressen

Alingsås Film är livet och jakten på bostad nödvändig. Därför var uppdraget att göra film om unga bostadssökande en utmaning som engagerade Alice Winroth. Nu finns hennes filmer på Hyresgästföreningens webb. ”Jag har en grundförståelse för dem jag filmat, för det liknar min egen situation”, säger Alice.
Foto: Emma Winberg
Alice Winroths filmer visar hur unga drabbas av bostadsbristen. Filmerna visas vid Bostadskongressen i Borås på torsdag, men finns redan på webben.

Alice Winroth är 25 år och studerar på Hjälmared folkhögskola i Alingsås. Där har hon också löst sin egen boendesituation då hon bor på skolans internat. Men fram till dess har hon flyttat med jämna och ojämna mellanrum, bott i andra och tredje hand. Ständig jakt på ett tryggt hem i Göteborg, dit hon flyttade för ungefär sex år sedan.
– Att inte ha en fast lägenhet, utan hela tiden behöva jaga någonstans att bo har påverkat mig mentalt, säger Alice.

Se Alices filmer här:

Läs ocksåBrandmannens råd hjälper dig att överleva branden

https://www.youtube.com/watch?v=RV_YKxzE2xc&feature=youtu.be


Så när Hyresgästföreningens kommunikatör Nils-Olof Larsson hörde av sig för att få någon som ville göra film om ungas bostadssituation var det självklart för Alice Winroth att anmäla sitt intresse. Filmerna finns nu att se på Hyresgästföreningens hemsida och de kommer att visas vid Bostadskongressen i Borås på torsdag.
Nils-Olof Larsson berättar hur tankarna föll på just Hjälmareds folkhögskola.
– Vi ville ha några berättelser om och med unga personer. Berättelser om hur det är att bo – eller inte bo. Och då tänker vi såklart på vad ett eget hem betyder. Vi har tidigare jobbat med Hjälmareds Folkhögskola och deras mediastudenter, så jag frågade om de var intresserade.
– Nu ska filmerna visas på Facebook, som ett led i vår kampanj ”inmybackyard”. Men de ska också vara med på bostadskongressen i Borås. Det är ju så starka och tydliga berättelser, rakt från ungdomarna själva. Det kommer att sätta avtryck bland alla experter och beslutsfattare, säger Nils-Olof.
Alice Winroth berättar att hon inte hade särskilt svårt att hitta ungdomar som kunde berätta om sin jakt på ett eget hem, tvärt om.
– Det är så många jag känner som är i den här sitsen. Men jag ville utmana mig själv och hitta någon utanför den närmaste bekantskapskretsen, berättar hon.
Så hon sökte sig utanför bekvämlighetszonen och hittade sina huvudpersoner, som alla berättar sin historia i Alices filmer.
Vilka vänder sig filmerna till?
– Dels till unga som själv är eller har varit utsatta i sitt bostadsletande. Jag hoppas att filmerna kan ge dem styrka och känsla att man inte är ensam. Det är lätt att bli avtrubbad i det rådande läget, säger hon och fortsätter:
– Men jag hoppas också att i någon mån kunna påverka politiker och personer som är i beslutande ställning att inse att det behöver byggas fler prisvärda bostäder för att alla ska ha chans till ett eget hem.
Vad händer med dig själv när din studietid är över och du återvänder till Göteborg?
– Jag har haft turen att få hyra ett rum av en vän som har lyckan att ha fått ett förstahandskontrakt. Det rummet har jag hyrt ut nu, i tredje hand. Det känns sjukt och jag har blandade känslor, att jag kommer att köra ut personen till bostadslöshet när jag kommer tillbaka. Men så sjukt är det idag.
Nu hoppas Alice Winroth att hennes filmer ska få ungdomar att engagera sig och orka påverka politiker inför höstens val:
– Bostäder är en väldigt viktig fråga som inte får försvinna i debatten, säger hon.

Läs ocksåBranden i trähuskvarteret tog Lars Wallins hem

Och bostadsmarknaden är temat för torsdagens Bostadskongress i Borås, där Carin Hjulström är konferencier. Det är ett digert program som presenteras och som vänder sig till politiker, tjänstemän bostadsbolag och organisationer vilka har bjudits in för att delta på Sagateatern i Borås. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och Jonas Nygren, Hyresgästföreningens förbundschef är några av dem som kommer att tala. Det blir diskussioner och samtal. Då kongressen hålls den 8 mars är kvinnoperspektivet ett självklart tema. bland annat kommer Marie Linder att tala om den nya hemlösheten för kvinnor. Dagen innehåller bland annat ett panelsamtal under temat Alla har rätt till ett bra hem.

 

Läs också Osäkert om ny lag skyddar ditt kontrakt vid brand Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet” Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.