Annons

Allt fler ensamstående föräldrar bostadslösa

Östersund Hemlösheten ökar i Östersund. En utsatt grupp är ensamstående föräldrar där allt fler är akut arbetslösa, enligt socialförvaltningens chef i kommunen.

I enlighet med kommunens riktlinjer för bostadsförsörjning har flera förvaltningar som berörs av bostadsfrågan frågats ut om situationen på bostadsmarknaden i Östersund.

I den färdiga rapporten konstaterar socialförvaltningen att man ser en ny grupp som tidigare har löst sin bostadssituation på egen hand, men som nu återfinns bland de akut bostadslösa. Det handlar om ekonomiskt svaga hushåll, exempelvis ensamstående föräldrar, skriver Länstidningen i Östersund.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Slutsatsen bekräftas av Helen Eurenius, chef för socialförvaltningen i kommunen.

–  I gruppen ensamstående föräldrar med barn beror det många gånger på trångboddhet, eller att man bor i andrahand. På grund av att det är trångt på bostadsmarknaden blir följdeffekten att man bor fler, eller att man bor i andrahand. Förr eller senare hamnar man kanske i det läget att man inte kan bo kvar av olika orsaker. Då är det inte alla gånger så lätt att hitta en bostad från en dag till en annan. Då måste man söka hjälp och då hamnar de hos oss på socialtjänsten, säger Helen Eurenius till lokaltidningen.

Annons

Hon bedömer även att problemet har ökat efter sommaren.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

– Tidigare har hemlöshetsproblematiken ofta centrerats till före detta eller nuvarande missbrukare. Numer innefattar problematiken även andra målgrupper, dels ensamstående med barn, men också personer med psykisk ohälsa. Det är säkert olika orsaker till att man blir hemlös. Ibland handlar det om att man inte har förmågan att finansiera bostaden. Ibland handlar det om trångboddhet, att man inte kan bo kvar för att det är för trångt, eller att man bor i en sådan lösning att man inte har ett kontrakt som gör att man får bo kvar.

Socialförvaltningen är skyldig att hjälpa till och tillgodose tak över huvudet när någon blir akut bostadslös.

Annons

– Och det gör vi i olika former. Sedan beror det lite på vad som gör att de är bostadslösa. Men vi ser alltid till att ombesörja att de får tak över huvudet i någon form. Sedan kan det vara allt från att vi tillgodoser det med en lägenhet under kort tid. Om det är väldigt akut blir det antingen en vandrarhemslösning, eller något annat, säger Helen Eurenius.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

Hon framhåller att socialförvaltningen har bra samarbete med bostadsbolagen och därför kan lösa problemen när de uppstår, även om det inte alltid är helt lätt. Fall där det finns barn inblandade prioriteras. Förvaltningen är mån om att hitta en lösning och valde därför att lyfta frågan när bostadsförsörjningsplanen skulle göras.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.