HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allt fler semestrar på hemmaplan

Nyheter Drygt hälften av landets hyresgäster stannar hemma merparten av sommaren. Det är 36 procent fler än för fem år sedan – och beror enligt Hyresgästföreningen på ökade klyftor.
Foto: Rikard Ljungqvist
Mats och Anette Brandt flyttade alldeles nyss in till Stockholms innerstad från naturreservatet Vendelsö. Det här blir sista gången de firar storstadssemester hemma.

Personer med låg inkomst tillbringar i högre utsträckning sin sommarsemester i Sverige än personer som har god inkomst, visar en undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem & Hyras begäran.

Det innebär att hyresgäster – som generellt har lägre inkomst än den som äger sitt boende – så här långt fått en större portion av det svenska sommarrusket än övriga befolkningen. 

Läs ocksåJan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i LandskronaJan-Åke Linderoth och huset på Koppargården som brann.

Hela 83 procent av hyresgästerna stannar i år hemma i Sverige merparten av semestern – och drygt hälften tillbringar den mesta av tiden i den egna lägenheten. Det är en ökning på 36 procent jämfört med fem år sedan. 

Annakari Berglund, kommunikationschef för Hyresgästföreningen region Mitt och talesperson för faktabanken ”Hur vi bor”, berättar att inkomstnivån för hyresgäster visserligen höjts med 15 procent det senaste decenniet.

Men för personer som äger sitt boende har ökningen varit den dubbla.

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik

– Det är tydligt att klyftorna i samhället ökar. Folk som bor i hyresrätt har inte samma möjlighet att göra spontana saker som att resa och har i mindre utsträckning pengar till oförutsedda utgifter. Det är ett mycket allvarligt problem som beslutsfattare inte har tillräcklig kunskap om.

Åldern är en annan viktig faktor. Ju äldre man är desto mindre sannolikt är det att man åker utomlands under semestern. Blott tre procent av befolkningen över 69 lämnar landet, medan en dryg fjärdedel av hyresgästerna under 30 år är utomlands minst halva sin lediga tid.

Två personer som mött sommaren på hemmaplan är Mats och Anette Brandt. Tidigare i år flyttade de från ett naturreservat söder om Stockholm in till centrum och har därför haft sin första semester på 15 år i stadsmiljö.

Läs ocksåGalina väger sina sopor för klimatet – detta chockade henne mestHunden Gummi äter mest hundmat - men mer än gärna morotsskal. Galina Sidorenko brukar köpa matvaror med kort utgångsdatum - bland annat bröd.

De är inte helt överens om betygsättningen så här långt.

– Det har varit helt okej. Stockholm är vackert det också, och man har ju haft saker att pyssla med i lägenheten, säger Anette. 

– Det här ska aldrig någonsin hända igen, vädret har ju varit dåligt hela sommaren. Nästa gång åker vi till Spanien, kontrar Mats.

 

Fakta: Hyresgäster stannar hemma

71 procent av hyresgästerna har semester under sommaren.
83 procent av dem som har sommarsemester tillbringar den mesta delen av tiden i Sverige.

Källa: Skop/Hem & Hyra

Fakta: Här är vi

56 procent av dem som har sommarsemester tillbringar den mesta tiden hemma i lägenheten.
19 procent av dem som har sommarsemester tillbringar den mesta tiden hos släkt och vänner.
16 av dem som har sommarsemester tillbringar den mesta tiden i fritidshus.
2 procent av dem som har sommarsemester bor i husvagn, hyrt hus eller torp.
1 procent av dem som har sommarsemester tältar i Sverige största tiden.

Källa: Skop/Hem & Hyra

Läs också Om hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rätten Stephanie drogs inför rätta för trasig tapet – här är advokaten som stämmer sina hyresgäster: ”Satt det i system”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.