HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Allt fler vill byta lägenhet

Östergötland Var tredje hyresvärd upplever att det blivit vanligare att hyresgäster vill byta lägenhet. Men många värdar säger också nej.

Bostadsbristen har lett till långa kötider hos många av länets hyresvärdar. Allt fler bostadssökande väljer därför att annonsera efter någon att byta lägenhet med, för att slippa vänta. Byten kan ske mellan två hyresgäster med samma värd, eller personer som bor hos olika värdar.

En enkät som Hem & Hyra genomfört bland hyresvärdar i Östergötland visar att var tredje bolag upplever en ökning av lägenhetsbyten de senaste fem åren.

Läs ocksåDe hittade sitt nya hem på Facebook

– 2011 hade vi inga förfrågningar alls om direktbyten, säger Ulf-Henrik Östlund, marknads- och kommunikationschef hos Platen i Motala.

Då hade den kommunala bostadsstiftelsen oftast lediga lägenheter att erbjuda. Den som ville flytta sade helt enkelt upp sin lägenhet och valde en ny.

Annons

Även om antalet byten fortfarande är litet i förhållande till Platens 5 700 lägenheter så märker hyresvärden en tydlig trend. 2016 registrerades 35 fall där hyresgäster bytt lägenhet med varandra och det är dubbelt så många som året innan.

Läs ocksåJuristen: Så gör du om värden säger nej

– Det beror på bostadsbristen, säger Ulf-Henrik Östlund.

Flera värdar lyfter också fram olika problem som kan uppstå. Hyresbostäder i Norrköping nämner risken för att svarthandel med lägenheter ökar genom att ena parten tar betalt för bytet. Vadstena fastighets AB ser en nackdel i att den som byter går före i kön, vilket kan bli ett problem om det sker för ofta och kösystemet sätts ur spel.

En majoritet av de 24 hyresvärdar som besvarat enkäten uppger att de ibland säger nej till lägenhetsbyte. Oftast handlar det om att en av de berörda hyresgästerna har hyresskulder eller för liten inkomst i förhållande till hyran. Många värdar tar också referenser och om det tidigare förekommit störningar så kan det leda till avslag.

Annons
Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.

Det finns även orter där lägenhetsbyte är mycket ovanligt eller inte förekommer alls.

– Vi har aldrig haft hyresgäster som har bytt lägenhet med varandra under tiden som jag har jobbat i Boxholmshus, alltså sedan januari 1998, svarar Inger Gustafsson, bovärd hos bolaget.

Läs också Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet" Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.