HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Juristen: Så gör du om värden säger nej

Östergötland Enligt hyreslagen kan den som har tillräckliga skäl få byta lägenhet även om värden säger nej. Men då krävs godkännande från hyresnämnden.

– Vi får en del förfrågningar om vad som gäller vid byte och ibland hjälper vi till att lösa det hela genom att ta kontakt med hyresvärden i fråga, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Ingrid Buskas.

Däremot är det inte vanligt att det går så långt att hon och hennes kollegor behöver hjälpa medlemmar att driva ärenden om lägenhetsbyte i hyresnämnden.

– Om man får nej av sin värd så kan man göra en ansökan till hyresnämnden om att få byta. Det kostar ingenting. Men för att det ska gå igenom krävs att det finns beaktansvärda skäl, förklarar hon.

Som sådana räknas till exempel ändrade familjeförhållanden som gör att man behöver en större eller mindre lägenhet. Det kan också handla om att den ekonomiska situationen har förändrats eller att man har fått jobb eller ska studera på annan ort.

Samtidigt får inte bytet, enligt hyreslagen, innebära en ”påtaglig olägenhet” för värden. Det kan handla om att den blivande hyresgästen inte har tillräcklig inkomst i förhållande till hyran eller tidigare har fått anmärkning om störningar.

Läs ocksåAllt fler vill byta lägenhet
Fakta: Då får du inte byta

Det finns undantag från rätten att byta lägenhet, till exempel:
• Om du hyr lägenheten i andra hand eller är inneboende.
• Om lägenheten är belägen i ett enfamiljshus som inte är avsett att hyras ut varaktigt eller i ett tvåfamiljshus.
Källa: Hyresgästföreningen.

Läs också De hittade sitt nya hem på Facebook Stendahl kom inte till rättegång - får betala halv miljon Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Utestängd av värden - insläppt av Kronofogden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.