HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De hittade sitt nya hem på Facebook

Motala Motalabon Senad Sabic och hans fru hade stått i kö för en ny lägenhet i ett och ett halvt år, utan resultat. Då hittade han en bytesannons på Facebook och fick napp direkt.
Foto: Jenny Knutsson
Senad Sabic bytte sin lägenhet på Prinsgatan mot en på Gustavsviksvägen. Vardagen har blivit lättare och hunden Tayson verkar trivas på uteplatsen.

När yngsta dottern flyttat hemifrån kändes trean på Prinsgatan för stor och onödigt dyr. Dessutom har Senad Sabic drabbats av ryggproblem och har svårt att gå i trappor.

– Jag kände mig instängd och ville flytta till en lägenhet på bottenvåningen för att kunna gå in och ut lättare, berättar han.

Läs ocksåAllt fler vill byta lägenhet

Paret ställde sig i kö hos flera hyresvärdar i Motala och Senad Sabic var också aktiv och ringde regelbundet runt och hörde sig för. Men varje gång blev svaret detsamma.

– Det fanns inga lediga lägenheter. När det kom ut något hos Platen så var det alltid 40–60 personer före oss i kön.

Men så fick han se ett inlägg i en grupp för bostadssökande i Motala på Facebook. En kvinna som bodde i en marklägenhet med två rum och kök på Väster var på jakt efter något större och ville byta. Senad Sabic svarade och sedan gick det undan.

Läs ocksåJuristen: Så gör du om värden säger nej

– Vi träffades samma kväll och sedan kontaktade vi våra värdar.

Både Egirs fastigheter, som äger lägenheten på Prinsgatan, och Platen som skulle bli Senad Sabics nya värd godkände bytet och alla inblandade kom överens om ett datum för flytten.

Annons

Det skedde dock inte konfliktfritt. Andra medlemmar i Facebookgruppen kritiserade bytet och anklagade Senad Sabic för att tränga sig före i kön.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

– Folk skrev att det var fel att göra så här för de hade väntat i två år och så vidare. Men om jag försvinner ur kön så går det ju fortare för de andra att komma fram.

Han bestämde sig för att strunta i kritiken och lämnade gruppen.

Senad Sabic berättar att han försökt byta lägenhet flera gånger tidigare, men att det varje gång fallit på att den andra hyresgästens värd sagt nej.

– Det finns flera hyresvärdar här i Motala som inte tillåter byte över huvud taget. Det tycker jag är dumt. Varför ska folk behöva bo onödigt trångt eller för dyrt? Det är bättre om alla kan få en lägenhet som passar, tycker han.

– För oss blev det här jättebra. Det är bara jag, min fru och hunden nu och en tvåa räcker gott åt oss. Förut hade vi ett rum som i stort sett bara användes som förråd och det kändes onödigt.

Annons

Hyran för den nya lägenheten är också lägre.

– Vi sparar 2 100 kronor i månaden.

Men viktigast av allt är att Senad Sabic slipper trapporna.

– Nu kan jag gå ut när jag vill och vi har egen uteplats och en liten gräsmatta. Det har vi längtat efter, säger han.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.