HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allt svårare för unga att hitta bostad

Västra Götaland ​Andelen ungdomar med eget boende har minskat i Göteborg. Samtidigt är det fler unga mellan 20 och 27 år som bor i andra eller tredje hand i dag än för fyra år sedan.

​Det framgår av den kartläggning av unga vuxnas boende i Göteborgsregionen som Hyresgästföreningen Region Västra Sverige låtit genomföra.

Kartläggningen visar att det inte blivit ett dugg enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden i Göteborgsregionen. Snarare tvärtom.
Andelen unga i regionen som har egen bostad har minskat från 59 procent år 2003 till 53 procent i dag. Allra störst är minskningen i Göteborg. Samtidigt har antalet unga som bor i andra eller tredje hand ökat, från 9-10 procent år 2003 till 13-14 procent i år.
En slutsats i rapporten är att unga i dag flyttar hemifrån i ungefär samma omfattning som tidigare men tvingas välja mer osäkre boendeformer. De unga vuxna lyckas helt enkelt inte hävda sig i den hårda konkurrens som råder.
Rapporten visar också att varannan 20-23-åring i kranskommunerna är mambo, det vill säga bor kvar i föräldrahemmet. I Göteborg är andelen mambos lägre, här bor omkring 30 procent av 20-23-åringarna kvar hemma. Men det är betydligt färre som anser att föräldrahemmet är bästa stället att bo på.
Åtta av tio i den undersökta gruppen vill ha egen bostad och främst då hyresrätt. På frågan om vilken lägenhetsstorlek som vore bäst svarar hela 40 procent att två rum och kök skulle vara idealt.
Kartläggningen visar också att efterfrågan på bostäder ökar. I dag skulle det behövas 16 000 nya bostäder i Göteborgsregionen bara för att möta de ungas behov.
–  Rapporten styrker det vi länge har krävt, nämligen att bostadsbyggandet måste öka väsentligt i hela Göteborgsregionen, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare vid Hyresgästföreningen Region Västra Sverige. Det är hög tid att kommunerna lever upp till sitt lagstadgade bostadsförsörjningsansvar.
 

Fakta: Patrik Derk

Rapporten ”Unga vuxnas boende i Göteborgsregionen 2003-2007” bygger på 1 118 enkäter med 20-27-åringar i Göteborg och dess kranskommuner.  Motsvarande undersökning har tidigare gjorts år 2003 och år 2005.

Läs också Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen” Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.