Annons

Amerikaner lägger jättebud på kritiserad värd

Nyheter 8,9 miljarder. Så mycket är den amerikanska investeringsfonden Starwood Capital beredda att betala för att lägga vantarna på den svenska privatvärden Victoria park.
Det är dyrt att bo i en nybyggd lägenhet. Var tredje hyresgäst i länet har inte råd med det.

Hem & Hyra har skrivit spaltmeter om den kontroversiella privatvärden Victoria park, som gjort det till sin affärsidé att köpa och rusta upp slitna miljonprogramslägenheter för att sedan hyra ut dem till betydligt högre kostnad. En affärsmodell som är oförenlig med långsiktigt ägande, om man frågar Hyresgästföreningen. Befintliga hyresgäster har även stora problem med buller från de regelbundna renoveringarna, vilka genomförs när någon lägenhet står tom.

Men andra verkar tro desto mer på upplägget. Under påskhelgen meddelade den amerikanska investeringsfonden Starwood Capital att man vill ta över det svenska bolaget och passade samtidigt på att lägga ett bud motsvarande 8,9 miljarder kronor.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Victoria park är en möjlighet för oss att etablera oss på hyresbostadsmarknaden i Sverige, säger Caleb Marcer, vice ordförande för Starwood enligt pressmeddelandet.

Annons

Sex storägare i Victoria park, vilka totalt sitter på en fjärdedel av aktierna, har redan nappat på köperbjudandet. Övriga aktieägare måste senast den första juni ta ställning till budet.

Hur ett amerikanskt ägarskap skulle påverka Victoria parks hyresgäster är i nuläget osäkert. Klart är i alla fall att de som äger aktier i det börsnoterade bolaget redan gjort sig en hacka. När börsen öppnade på tisdagen gjorde Victoria Park ett glädjeskutt på cirka 11 procent.

Annons
Läs ocksåSmåbarnspappan Vaheel får tusen kronor högre hyra efter renovering: ”Vem ska klara det?”Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed jobbar heltid på en pizzeria. Ändå är han orolig för hur han ska klara hushållsekonomin när hyran för familjens lägenhet snart höjs rejält. "Jag har samma lön som förut, den går inte upp en krona", säger han.

Totalt har aktieinnehavarna i Victoria park kunnat se sin investering svälla med 280 procent de senaste tre åren.

Läs också Här vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar Forskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Ny hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.