Annons

Amerikaner lägger jättebud på kritiserad värd

Nyheter 8,9 miljarder. Så mycket är den amerikanska investeringsfonden Starwood Capital beredda att betala för att lägga vantarna på den svenska privatvärden Victoria park.
Det är dyrt att bo i en nybyggd lägenhet. Var tredje hyresgäst i länet har inte råd med det.

Hem & Hyra har skrivit spaltmeter om den kontroversiella privatvärden Victoria park, som gjort det till sin affärsidé att köpa och rusta upp slitna miljonprogramslägenheter för att sedan hyra ut dem till betydligt högre kostnad. En affärsmodell som är oförenlig med långsiktigt ägande, om man frågar Hyresgästföreningen. Befintliga hyresgäster har även stora problem med buller från de regelbundna renoveringarna, vilka genomförs när någon lägenhet står tom.

Men andra verkar tro desto mer på upplägget. Under påskhelgen meddelade den amerikanska investeringsfonden Starwood Capital att man vill ta över det svenska bolaget och passade samtidigt på att lägga ett bud motsvarande 8,9 miljarder kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Victoria park är en möjlighet för oss att etablera oss på hyresbostadsmarknaden i Sverige, säger Caleb Marcer, vice ordförande för Starwood enligt pressmeddelandet.

Annons

Sex storägare i Victoria park, vilka totalt sitter på en fjärdedel av aktierna, har redan nappat på köperbjudandet. Övriga aktieägare måste senast den första juni ta ställning till budet.

Hur ett amerikanskt ägarskap skulle påverka Victoria parks hyresgäster är i nuläget osäkert. Klart är i alla fall att de som äger aktier i det börsnoterade bolaget redan gjort sig en hacka. När börsen öppnade på tisdagen gjorde Victoria Park ett glädjeskutt på cirka 11 procent.

Annons
Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Totalt har aktieinnehavarna i Victoria park kunnat se sin investering svälla med 280 procent de senaste tre åren.

Läs också Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.