Annons

Amin utsågs till årets ungdomshyresgäst

Örebro Amin Naif Amin, 19, utsågs av Örebrobostäder till årets ungdomshyresgäst 2017 vid en gala. Priset fick han för att han är en förebild för unga i Oxhagen.
Foto: Anna Rytterbrant
Amin Naif Amin fick pris av Öbo för att han är en förebild och glädjekälla i Oxhagen.

Hur var det att sitta på galan och höra sitt namn ropas upp?
– Oj! Jag hade inte förväntat mig det så för mig kom det som en chock. När jag hörde att de skulle dela ut pris till ”årets ungdoms­hyresgäst” såg jag mig omkring för att se vem det kunde vara. Sen sa de mitt namn!

Vad kände du då?
– Jag kände stor glädje och tacksamhet. Jag vet inte om jag förtjänade priset – för jag är ju bara jag – och det var en ära att jag jag ens blev inbjuden till galan som Öbo ordnade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Motiveringen är att du är en förebild. Kan inte det också kännas betungande?
– Nej, jag kommer från en familj där vi har för vana att hjälpa. Inte bara inom familjen, utan grannen och grannens granne. I hemlandet kunde det hända när vi skulle sätta oss att äta att min pappa sa: ”Vänta! Har grannen mat i dag?” Så fick något av syskonen gå dit och kolla. Man mår bra av att hjälpa andra. Jag tänker att jag ska vara störst bäst och vackrast – i går och i dag i morgon. Vi får se hur det går med det, säger han med ett stort skratt.

Behövs det fler förebilder i områden som Oxhagen?
– Nej, det tror jag inte. När jag hör om hur det är i mer ”vita” områden så tror jag att ungdomar där också behöver mer stöd och fler förebilder. Jag har föreslagit att vi ska ha nattfotboll även där.

Annons

Vad betyder ditt område Oxhagen för dig?
– Det är mitt hem. Därför är det svårt att beskriva en sådan sak. För det är en känsla som man måste uppleva för att förstå.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Du har varit engagerad i nattfotbollen i Oxhagen. Vad har fotbollen gett området?
– Den har betytt väldigt mycket! Jag har förstått att det både på raster och idrottslektioner är en annan stämning nu än tidigare. Det är självklart med ”fairplay” (man stöttar och pushar det egna men även motståndarlaget, reds. anm). Nu är det naturligt för barnen.

Hur kan det ha slagit igenom så mycket?
– Jag brukar säga att ett barn är som ett blankt papper. Man kan skriva vad som helst på det. Det gäller bara att skriva något bra.

Annons

Vad blir nästa steg för dig?
– Jag har världens bästa jobb på fritidsgården i Oxhagen. Jag fick extrajobb där redan under gymnasiet – samtidigt som mina kompisar hängde där. Men min dröm är att bli polis. Många pratar illa om poliser, men för mig är det några som hjälper andra och jag tycker inte de får den eloge de är värda.

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

Vad är det som gör att du så gärna vill hjälpa andra?
– Man brukar säga att man ska sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna. Men jag tänker att jag hellre kommer till trädtopparna med många än ensam till stjärnorna.

Fakta: Amin Naif Amin

Ålder: 19 år.
Bor: I en femma med föräldrar och tre av sju syskon.
Gör: Jobbar på fritidsgården, med nattfotbollen, sitter med i Öbo:s rådgivande grupp för Oxhagen.
Aktuell: Tilldelades Öbo:s pris som årets ungdomshyresgäst med motiveringen: ”Amin är en ung person som vill sin omgivning väl. Han visar andra unga i området att det går att bli framgångsrik. Amins glada sätt och bemötande av sin omgivning smittar gärna av sig. Amin är en god förebild för de unga i Oxhagen!”

Läs också Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.