Annons

Andrahandshyresgäster får tillbaka överhyra

Göteborg Tre hushåll som samtliga hyrt lägenheter i andra hand i Göteborg har rätt att få tillbaka den överhyra de betalt. Detta enligt färska beslut i hyresnämnden.

Under januari och början av februari har hyresnämnden i Göteborg fattat beslut i tre ärenden som gäller återbetalning av hyra. I samtliga fall har andrahandshyresgästerna ansett att de betalt för mycket i hyra och därför begärt prövning i nämnden.

Ett av fallen gäller två kvinnor som hyrt en möblerad trea i centrala Göteborg. Andrahandshyran var under första året 10 000 kronor i månaden men höjdes därefter till 11 000.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men enligt kvinnorna borde en mer skälig hyra ligga runt 7 000 kronor för den 67 kvadratmeter stora lägenheten och i hyresnämnden hänvisade de bland annat till att en liknande lägenhet hos ett av de kommunala bolagen har en hyra på lite drygt 7 000.

Innehavaren av förstahandskontraktet tyckte däremot inte att han tagit för mycket betalt och hänvisar bland annat till det ”ypperliga centrala läget” och den höga standarden i lägenheten.  Att hyran höjdes anser förstahandshyresgästen ”avspeglar den allmänna kostnadsnivån i samhället och reflekterar marknadspriset för fullt möblerade bostäder med centrala lägen.”

Även om hyresnämnden inte anser att det går att göra någon jämförelse med lägenheten hos det kommunala bolaget så går nämnden ändå på hyresgästernas linje. Eftersom lägenheten var möblerad anser nämnden att en skälig hyra är 8 050 kronor/månad vilket innebär att förstahandshyresgästen ska betala tillbaka närmare 35 000 kronor till de två kvinnorna.

Annons
Läs ocksåJourhem blåste kvinnor – tog ut ockerhyra för påhittade tjänster och ”psykiskt stöd”

Det andra fallet gäller en kvinna som under drygt ett år hyrde en omöblerad bostadsrättslägenhet på 2,5 rum och kök som även den ligger i centrala Göteborg. För detta betalade hon 6 500 kronor i hyra plus el som kostade 400 kronor per månad.

I efterhand ansåg kvinnan att hon betalt för mycket, både i jämförelse med andra lägenheter i området men också med tanke på hon ansåg att lägenheten inte var i toppskick. Det ansåg däremot bostadsrättsinnehavaren utan tycker att hyran varit rimlig med tanke på lägenhetens standard.

Men hyresnämnden menar att en mer skälig hyra inklusive el är 5 600 kronor per månad. Beslutet innebär att andrahandshyresgästen ska ha tillbaka drygt 15 000 kronor.

Läs ocksåAlingsåsvärd fifflade med datum - Tvingas betala tillbaka överhyra och skadeståndFiffel med datum

Även i det tredje fallet går beslutet hyresgästens väg. Här var parterna oense om parkeringsplats, möbler och el verkligen ingått i andrahandshyran eller inte.

Annons

Hyresnämnden konstaterar att förstahandshyresgästen ”inte har visat att det funnits några inventarier i lägenheten som motiverar något tillägg till hyran”, att det är oklart om p-platsen ingått i hyran och att det ”inte kommit fram något skäl att beräkna något tillägg till hyran för el”.

Beslutet innebär att andrahandshyresgästen ska ha tillbaka cirka 3 000 kronor.

Samtliga tre beslut kan överklagas till Svea hovrätt.

Läs också Felipe blev blåst av värden – fick tillbaka ockerhyra på 100 000 Tog ut drygt 50 000 i överhyra Tog ut 25 000 kronor i överhyra

Andrahandshyresgäster får tillbaka överhyra

Göteborg ​​Tre andrahandshyresgäster som hyrt varsitt rum i en lägenhet i centrala Göteborg ska tillsammans ha tillbaka drygt 25 000 kronor. Detta enligt ett beslut i hyresnämnden i Göteborg som slår fast att mannen som står på kontraktet under flera år tagit ut för mycket i hyra. 
Förstahandshyresgästen, som hyr en stor femrummare i centrala Göteborg, har under flera år hyrt ut rummen till fyra andrahandshyresgäster. De hyrde varsitt omöblerat rum och disponerade resten av lägenheten tillsammans.
 
Två av hyresgästerna betalade 3 350 kronor i månaden för sina rum som var 12 respektive 8,5 kvadratmeter stora. Den tredje hyresgästen betalade 3 500 kronor för sitt rum som också det var omkring 12 kvadratmeter stort. I hyrorna ingick hushållsel.
 
I efterhand har tre av andrahandshyresgästerna med Hyresgästföreningens hjälp vänt sig till hyresnämnden och begärt återbetalning av hyrorna.
 
De anser att det rimliga hade varit att de delat på den framförhandlade hyran för lägenheten som fram till maj 2010 var 9 700 kronor och därefter 9 835 kronor i månaden. Eftersom de var fyra som delade lägenhet borde hyran i stället legat runt 2 500 kronor i månaden med elen inräknad.
 
Den bedömningen delas av hyresnämnden i Göteborg som har beslutat att förstahandshyresgästen ska betala tillbaka drygt 25 000 kronor till sina tidigare hyresgäster. Summan per hyresgäst varierar beroende på hur länge de hyrde i andra hand.
 
Vad förstahandshyresgästen motiverar sin hyresnivå med är oklart eftersom mannen vare sig dök upp på förhandlingen i hyresnämnden eller hörde av sig på annat sätt innan beslutet fattades.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol

Andrahandshyresgäster får tillbaka överhyra

Göteborg ​Två hyresgäster i Göteborg får pengar tillbaka sedan de betalt för hög hyra för lägenheter de hyrt i andra hand. I ett av fallen betalade hyresgästen 12 000 i månaden för en lägenhet där den verkliga hyran bara var strax över 7 000 kronor.

​I båda fallen är det hyresnämnden i Göteborg som slår fast att andrahandshyresgästerna har betalat för hög hyra och därför har rätt att få pengar tillbaka.

Annons
 
Ett av fallen gäller en 24-årig man som under ett halvår hyrde en trerummare i centrala Göteborg. Lägenheten var delvis möblerad och hyran 24-åringen betalade var 12 000 kronor i månaden.
 
Men den hyra innehavaren av förstahandskontraktet själv betalade var bara drygt 7 000 kronor. Så även med ett 15-procentigt påslag för möbler ansåg andrahandshyresgästen att han betalat en orimligt hög hyra och vände sig till hyresnämnden med krav på att få 25 000 kronor tillbaka.
 
I hyresnämnden fick 24-åringen rätt vilket innebär att han ska ha tillbaka 25 600 kronor plus eventuell ränta. 
 
Förstahandshyresgästen ”har inte hörts av med anledning av yrkandet om återbetalning av hyra” men har möjlighet att överklaga beslutet till Svea hovrätt.
 
Det andra fallet gäller en 25-åring som under ett år hyrde en bostadsrätt i andra hand. Lägenheten som är en tvåa låg också den i centrala Göteborg.
 
25-åringen betalade 8 000 kronor i månaden under det år han bodde i lägenheten. I den summan ingick möbler och hushållsel.
Också 25-åringen ansåg i efterhand att han betalt för mycket och hänvisade med hjälp av en jurist på Hyresgästföreningen bland annat till hyresnivån hos jämförbara lägenheter hos kommunala Familjebostäder. Hyran där ligger omkring 5 000 kronor i månaden.
 
Den unga kvinna som äger bostadsrätten menade dock att hon och andrahandshyresgästen kommit överens om att hyran av de designmöbler som fanns i lägenheten skulle vara 2 500 kronor. Elen uppskattades kosta 500 kronor i månaden och själva grundhyran 5 000, vilket innebar att andrahandshyresgästen inte alls betalat någon överhyra.
 
Men även i det här fallet valde hyresnämnden att gå på andrahandshyresgästens linje. Värdet av möblerna ska beräknas efter deras bruksvärde oavsett andra överenskommelser, resonerar nämnden och slår fast att ett påslag på 15 procent utöver grundhyran är rimligt. Att elen ingick ger rätt till ytterligare 400 kronor i månaden i påslag.
 
Andrahandshyresgästen har enligt hyresnämndens beslut rätt att få tillbaka drygt 16 000 kronor. Bostadsrättsinnehavaren har inte överklagat beslutet.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol

Andrahandshyresgäster får tillbaka överhyra

Göteborg ​Två hyresgäster i Göteborg får tillbaka cirka 21 000 kronor efter att i ett drygt ett halvår ha betalt för mycket för den lägenhet de hyrde i andra hand. Det slår Svea hovrätt fast och gör därmed samma bedömning som hyresnämnden.

​Månadshyran för fyrarummaren i Majorna i centrala Göteborg var egentligen 8 602 kronor. Men när förstahandshyresgästerna under ett drygt halvår hyrde ut lägenheten i andra hand fick andrahandshyresgästerna i stället betala 13 500 i månaden.

Annons
Skälet enligt kontraktsinnehavarna var att lägenheten var fullt möblerad och utrustad. Bland annat fanns tv, dvd, stereo, köksutrustning, mikrovågsugn och diskmaskin.  Förstahandshyresgästerna stod för tv-licensen och under de första två månaderna även för telefonabonnemang och bredband.
Därför var hyran enligt deras mening skälig.
Men det ansåg inte andrahandshyresgästerna. Enligt dem borde skälig hyra vara 8 602 kronor plus ett tillägg på tio procent för att lägenheten var möblerad.  Under de första två månaderna skall även hyresvärdens kostnader för teleabonnemang och bredband ingå i hyran.
Tvisten hamnade i hyresnämnden som i likhet med andrahandshyresgästerna bedömde att den hyra de betalt var för hög. Kontentan blev att förstahandshyresgästerna ska betala tillbaka drygt 21 000 kronor plus ränta, en bedömning som nu även Svea hovrätt ansluter sig till.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Hyresrätter blir hotell – med skyhöga hyror: ”Utnyttjar människors behov av ett hem”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.