HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya lagen kastar ut hyresgäster

Östergötland Privatuthyrningslagen skulle skapa fler bostäder i en tid då allt fler drabbas av bostadsbristen. Men i stället har den lett till att hyresgäster riskerar att förlora sina hem.
Foto: Jenny Knutsson
Ingrid Buskas och Lena Andersson på Hyresgästföreningen är kritiska.

Hyresgästföreningen har under senare tid märkt en anstormning av fall kopplade till privatuthyrningslagen, inte minst i Östergötland och på Gotland.

– Man kanske bor med ett förstahandskontrakt inne i Linköping men drömmer om ett liv på landet och får tag på ett hus att hyra. Barnen byter skola, familjen skaffar en häst och sedan kommer värden och säger att familjen måste flytta. Privatuthyrningslagen ger väldigt dåligt skydd och kan leda till personliga tragedier, säger Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Linköping.

Läs ocksåSå tycker partierna om äldres boende i Östergötland

Många drabbade är barnfamiljer.

– Vi har väldigt mycket sådana ärenden nu. Det märks speciellt på Gotland eftersom det där finns många småhus som ägaren inte bor i året om, säger Lena Andersson.

Det som framför allt skiljer privatuthyrningslagen från hyreslagen, som annars reglerar vad som gäller på hyresmarknaden, är att det inte finns något besittningsskydd alls. Det går inte heller att få tillbaka pengar i efterhand om det skulle visa sig att man som hyresgäst betalat för mycket.

Läs ocksåLinda Ahonen får rätt mot konkursad hyresvärd

– Det betyder att värdar som vill försöka tjäna en rejäl slant inte har något att förlora på att ta i ordentligt när det gäller hyran, säger Lena Andersson.

Däremot går det att vända sig till hyresnämnden för att få hyran prövad och är den oskälig så kan den sänkas.

– Men om värden är oseriös finns förstås risken att kontraktet sägs upp om man bråkar för mycket, säger Lena Andersson.

Läs ocksåNu hör SBB till Dalarnas största

Privatuthyrningslagen, eller lag om uthyrning av egen bostad, som den egentligen heter, trädde i kraft 1 februari 2013. Förslaget kom från den förra regeringen. Tanken var att skapa fler bostäder och öka rörligheten på bostadsmarknaden genom att göra det lättare för privatpersoner att hyra ut en bostad som man själv inte har något behov av för tillfället.

Är det inte bra, med tanke på den bostadsbrist som råder?

– Det skulle kunna vara det, men då måste hyresgästerna få ett bättre skydd, menar Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

– Som det ser ut nu är enda fördelen för hyresgästen att man bara har en månads uppsägningstid, oavsett vad som står i hyresavtalet, säger Ingrid Buskas.

När hyresvärden säger upp kontraktet är det däremot tre månader som gäller.

Har man inte som hyresgäst själv ett ansvar att kolla upp vilka regler och villkor som gäller?

– Jo, men många känner inte till privatuthyrningslagen och vet inte att man inte har samma trygghet som i ett flerfamiljshus, säger Ingrid Buskas.

Läs också Svårt ragga i Hylte Växjö satsar på bo-hjälp till nyanlända

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.