Annons

Anita och Lena bor i mögelhus

Trollhättan ​Fukt, mögel, skräpiga gårdar. Nu reagerar hyresgästerna hos Bovista i Trollhättan på att området förfaller allt mer. – Det är som att bo i ett getto, rena misären, säger Lena Wanli.

​Mörka fläckar spretar sig ut från taket i barnens sovrum. Det är andra gången på tre år som Lena Wanli upptäckt mögel inomhus. Åtgärden från värden blev att måla över fläckarna.
Anita Högfeldts misstankar om fukt i vardagsrummet bekräftades efter en mätning i våras. Problemet är ännu kvar.
– Ibland sticker det i näsan när jag kommer hem, säger hon.

Anita och Lena är inte ensamma. På kort tid har miljöförvaltningen i Trollhättan fått in sju ärenden från boende i privatvärden Bovistas pastellfärgade bostadshus på Lantmannavägen.
De båda kvinnorna är säkra på att inomhusmiljön är skadlig. Lena har varit förkyld ett 15-tal gånger bara under sommaren och Anitas dotter har haft hosta och andningssvårigheter sedan hon var liten.
– När hon bodde i Norge några månader försvann besvären, säger Anita.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Mögel och fukt är inte de enda problemen. Förra vintern frös Anita och dottern och en mätning visade att inomhustemperaturen var mellan 16,5 och 17 grader. Samtidigt fanns det knappt något varmvatten.
– Vi tvingades duscha kallt och värma diskvatten på spisen. Jag fick hyreskompensation i två månader för det.
När Anita flyttade in för 25 år sedan var husen välskötta och kön till lägenheterna lång. Nu skäms hon för att bo här.
– Det bästa vore om de rev husen. Men det skulle samtidigt kännas eländigt, att de inte kunde ta bättre hand om det!

Annons
Fakta: Strömstadsbyggen vill chockhöja hyrorna

Bovista i TrollhättanFastigheterna Plogen 1, 2 och 4 ligger i stadsdelen Kronogården i Trollhättan och byggdes i slutet av 1960-talet. Här finns cirka 300 lägenheter. År 2006 tog service- och förvaltningsorganisationen Bovista över ansvaret för skötseln.

Läs också Eva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr” Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Hyresgästerna har haft huvudvärk i sex år: ”Vi blir sjuka av våra hem” Hyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgäster Anna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.