Annons

Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat

Malmö Hyresgästen envisades med att stänga av elen i lägenheten och fick därför hitta andra lösningar för matförvaring. Problemet var bara att maten som han packade in i tidningspapper i cykelkorgen och postfacket lockade till sig fiskmåsar. Nu tvingas han att flytta.
Ett rivet kontrakt och en cykel som används som "kylskåp"
Foto: Gry Ellebjerg/Hyresvärden

I flera år har grannarna klagat på hyresgästen, en man i 65-årsåldern. Han röker i lägenheten och lämnar sin dörr öppen så att cigarettröken sprider sig i trapphuset.

Och han har dessutom för vana att stänga av elen i lägenheten. Trots tillsägelser från hyresvärden envisas han med att bryta elen. Hyresvärden, kommunala MKB, misstänker att han drar ur propparna eller stänger av elen via huvudströmbrytaren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Eftersom mannen inte har någon el kan han heller inte förvara mat i kylskåpet utan använder i stället sin cykel som brukar stå lutad mot huset. I cykelkorgen och i postfacket, utanför trapphuset, packar han noggrant in mat i tidningspapper. Postfacket har han vadderat för att maten ska hålla kylan bättre. Men all mat lockar till sig fåglar och fiskmåsar som skräpar ned. Enligt grannar förvarar mannen bland annat rått kycklingkött i cykelkorgen och grannarna har fortsatt att klaga på nedskräpning.

Annons
Här är hyresgästen packat in maten i tidningenpapper och förvarar den i cykelkorgar på sin cykel.
Hyresgästen förvarade maten i cykelkorgar i stället för i kylen inne i lägenheten.

Hjälpen var förgäves

Till slut fick hyresvärden, kommunala bostadsbolaget MKB, nog. Med hjälp av tolk och socialtjänsten har de försökt att hjälpa mannen men trots har problemen fortsatt och förra året sade MKB upp mannens kontrakt. Fallet hamnade på hyresnämndens bord som nu har prövat det. Hyresnämndens ledamöter åkte själva till lägenheten för att bilda sig en uppfattning om situationen men mannen släppte aldrig in dem. Men liksom grannarna noterade hyresnämnden röklukten i trapphuset. Mannen menade dock att han hade slutat förvara mat utomhus och lovade att hålla igång elen.

Men den sammantagna bilden och MKB:s bevisning i form av bilder och de flertalet varningar som mannen har fått gör att hyresnämnden går på MKB:s linje. Mannen tvingas nu flytta. Senast till sommaren ska han lämna enrummaren där han bott i över tio år.

Annons
Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.
Fakta: Kan jag bli uppsagd?

Malmö hyresnämnd och en lagbok

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.
Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.