Annons

Aros-Gävles jurister får samsas med andra om sin nya chef

Gävleborg Hyresgästföreningens juridiska enhet i region Aros-Gävle kommer inte att få någon ny egen chef, efter att samarbetet med region Mitt har avslutats. I stället blir den nya verksamhetschefen på Uppsalakontoret chef över juristerna.
Johan Pelling, regionchef för Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

– Möjligheten uppstod i och med att Vera Mraz, den nya verksamhetschefen, är jurist. Efter diskussioner med Vera och facket så kom det fram att det var en lösning som många förordade. Hon blir ett språkrör in i organisationen, säger Johan Pelling, regionchef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat avslutar region Mitt och region Aros-Gävle samarbetet om den juridiska enheten, i samband med att den nuvarande gemensamma chefen Alexander Kuzmicki lämnar sin tjänst 1 mars. Region Mitt har valt att göra en mer omfattande utredning kring hur deras juridiska enhet ska styras i framtiden, medan region Aros-Gävle alltså har hittat en snabbare lösning i samband med den pågående omorganisationen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Har Vera Mraz kompetens inom hyresjuridik?
– Nej, det har hon inte, men vi har aldrig egentligen ställt det kravet. Alexander hade inte heller det, och det har inte varit något problem. Som jag ser det är det viktigt att chefen förstår det juridiska språket och sättet att tänka, men behöver inte vara specialist på området, för den kompetensen har andra, säger Johan Pelling.

Annons

Samtidigt kommer en gruppchef att utses inom den juridiska enheten, bland annat för att inte rollen som verksamhetschef ska bli för betungande. Enligt Johan Pelling är inte gruppchefen att betrakta som en helt ny tjänst, utan som ett mindre tillägg i en befintlig tjänst.

Vad kommer att ingå i rollen då?
– Det får bli en diskussion när Vera är på plats, men jag bedömer att det kommer att handla om det dagliga kring arbetsfördelning och att lösa de löpande frågorna. Tanken är att det bara ska vara några få procent av tjänsten, säger Johan Pelling.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Han tror ändå att förändringen kommer att innebära att juridiska enheten kan komma att behöva en förstärkning på personalsidan. Hur, och hur mycket det får kosta, är inte bestämt. I och med att region Aros-Gävle och region Mitt har delat på den nuvarande enhetschefen är det inte en hel chefstjänst som sparas in när tjänsten försvinner.

Annons

Innan Vera Mraz är på plats och gruppchefen utsedd kommer Johan Pelling tillfälligt att gå in som chef för den juridiska enheten.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.