Annons

Åtgärder på gång i förfallet område

Trollhättan ​Fukt, mögel, kyla och eftersatt underhåll har länge varit vardag för hyresgästerna hos Bovista i Trollhättan. Nu kan en vändning vara i sikte. Förvaltningsorganisationen och Hyresgästföreningen har kommit överens om att arbeta fram en åtgärdsplan för området.

​Hem & Hyra har tidigare skrivit om hyresgästerna hos förvaltaren Bovista på Kronogården i Trollhättan. Hyresgästföreningen och Trollhättans miljökontor har tagit emot ett stort antal klagomål på bland annat fukt och mögel. För tillfället finns två av ärendena hos miljödomstolen i väntan på avgörande.

Hyrorna på området har legat still de senaste två åren. Förhandlaren Siv Fransson blev ändå minst sagt förvånad när Bovista nyligen begärde höjning. Hur stor ökning man vill ha är ännu oklart, bolaget ska återkomma med ett yrkande.
Fransson tycker att det snarare borde handla om sänkta hyror.
– Man kan ju inte säga att de upprätthåller en god förvaltning i den här situationen, säger hon.
Inför hyresförhandlingar skickar Hyresgästföreningen alltid ut en uppmaning om att komma med synpunkter på standard och brister till sina medlemmar. Svaren kommer nu att användas både som underlag för hyresförhandlingarna den 20 augusti och arbetet med en åtgärdsplan för området.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Under juni kommer parterna träffas för ett första samtal kring detta.
– Vi kommer att titta på bilder och skriftväxling, men också gå syn på området, säger Lennart Björkman, enhetschef för förhandling och juridik på Hyresgästföreningen i regionen.
Tanken är att man ska börja skissa på de stora bitarna och komma fram till konkreta åtgärder för konkreta problem. Troligtvis kommer det att bli både kort- och långsiktiga planer beroende på bristen.

Björkmans intryck av fastighetsägaren är att man vill få ordning på området. Men om parterna inte kommer överens under diskussionerna kan Hyresgästföreningen ansöka om åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden. I sista hand kan det bli fråga om tvångsförvaltning.
– I nuläget finns detta inte med i de konkreta planerna för området, men vi kan inte utesluta tvångsförvaltning om vi inte kommer fram till en lösning, säger Lennart Björkman.

Annons
Läs också Eva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr” Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Hyresgästerna har haft huvudvärk i sex år: ”Vi blir sjuka av våra hem” Hyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgäster Anna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.