Annons

”Att folk ska äga sina hem blockerar utvecklingen”

Höganäs Hyresrätten måste moderniseras. Gärna med lockande tjänster som butler och gym. Det menar författaren Åsa Moberg.

”Medan ägandet länge har hyllats av politiker, banker, heminredningsmagasin, ja av hela tidsandan, har hyresrätten blivit osynlig”. Så skriver Åsa Moberg i Fastighetsägarnas antologi ”Välfärd att hyra”.
– Det här med att folk ska äga sina hem blockerar utvecklingen. Det är en riktig bromskloss.

Åsa Moberg värnar om hyresrätten av flera skäl, som att den gör oss rörligare och är ett praktiskt och enkelt boende. Den är ett bra alternativ för äldre men i dag har tyvärr många äldre inte råd att flytta från sina avbetalda hus.
Åsa Moberg lever dock inte som hon lär. Hon har i stort sett alltid bott i hus. Det har bara blivit så, säger hon, men bland annat för att det är krävande att äga, som att sköta om en trädgård, tycker hon inte riktigt att det är hennes grej.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag ser mer praktiskt på ett hem. Jag är en slarvig människa, som du också ser i min del av huset.
Hon syftar på sin arbetsplats där böcker, lådor och papper trängs med skrivbord och en dator.
– Bakom mig gror det igen.

Annons

För att göra hyresrätten synlig efterlyser hon en helt ny typ av hyresrätt och varför inte döpa om den till leasinglägenhet? Precis som med bilar, där det är status att leasa. Den kan sedan fyllas med tekniska nyheter och tjänsteerbjudanden som exempelvis sjuksköterskor, social rådgivning, butler och gym. Låt det också finnas inriktningar som djur, idrott och musik.

Precis som vid ägande måste hyresrätter kunna kosta olika.
– Man måste få ta betalt om ett ställe är populärt. Områden som får lägre hyror kan bli populära just av den anledningen.
I dag står Åsa Moberg i kö till en typ av hyresrätt som hon gillar, kollektivhuset Färdknäppen i Stockholm. Där hyr de boende som av vilken hyresvärd som helst. Det är inte säkert hon flyttar dit, men kanske en dag om hon blir själv.
– Det är ett kollektivt liv, man gör saker tillsammans och det blir mycket billigare.

Annons
Läs ocksåÖverfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare
Fakta: Åsa Moberg

Ålder: 64 år

Bor: Lerberget, Höganäs

Yrke: Författare, journalist, debattör

Välfärd att hyra – 13 röster om äldreboomen och hyresrättens möjligheter” kom ut förra året. Boken initierades av Fastighetsägarna som ville lyfta olika perspektiv av hyresrättens roll i framtiden.

Läs också Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.