Annons

Att semesterbyta kan kosta dig kontraktet

Nyheter Många svenskar byter utsikt med varandra under sommaren. Men glömmer du att fråga värden om lov kan du bli tvungen att flytta för gott.

Alla vill vi försöka njuta av sommaren på bästa sätt – men alla har inte råd med dyra utlandsresor eller hotellvistelser.

Ett ofta gratis alternativ blir då att semesterbyta sin lägenhet med en annan person, och tillbringa sina lediga dagar på annan ort.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

”Bytlånen” har blivit ett världsbrett fenomen och flera internettjänster erbjuder byten med privatpersoner såväl inom som utom Sveriges gränser.

Problemet är bara att man i praktiken riskerar sitt hyreskontrakt om man hakar på trenden utan att berätta för sin värd. Hyreslagen tar nämligen inte hänsyn till att svenskarna önskar lite somrigt ombyte.

Annons

Ty eftersom du själv är borta räknas de tillfälliga gästerna inte som inneboende.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Det här räknas som en andrahandsuthyrning, även om den är väldigt kort. Och då måste man ha tillstånd från värden, berättar Hyresgästföreningens semesterfirande förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Medborgare som vill göra rätt för sig riskerar också att stöta på patrull. För att en andrahandsuthyrning ska godkännas krävs i regel beaktansvärda skäl.

– Och eftersom ett bytlån sällan betraktas som ett beaktansvärt skäl kan det bli svårt att få ett ja, tillägger Susanna Skogsberg.

Annons
Läs ocksåGräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa detEn vildvuxen gräsmatta

Att protestera till hyresnämnden är också ofta lönlöst, eftersom ärendena har en tendens att dra ut på tiden.

I värsta fall kan värden välja att säga upp hyreskontraktet om hyresgästen tas på bar gärning. Då är det däremot absolut idé att söka hjälp hos hyresnämnden. Rör det sig enbart om något enstaka fall av bytlån brukar nämnden döma till hyresgästens fördel.

Läs också Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Värd får backa om höga hyreshöjningar – domstol beslutar om lägre Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.