HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Avföring på väggarna ledde till uppsägning

Göteborg Kvinnan smetade vid upprepade tillfällen avföring på väggarna i trappuppgången. Nu förlorar hon och sambon bostaden – trots att kvinnan är under utredning för sin psykiska sjukdom.

I perioder då hon mådde som sämst och medan hennes sambo var på jobbet bevittnade grannar hur kvinnan i Göteborg smetade avföring på väggarna i trapphuset samt stoppade ner skräp i olika brevinkast. Kvinnan, som är i 60-årsåldern, ska även ha tittat in i sina grannars lägenheter via brevinkastet och på så vis skapat obehag.

Trots tillsägningar fortsatte problemen och i fjol fick paret ett besked om uppsägning från bostadsrättsföreningen de hyrde av.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Paret vände sig då till hyresnämnden, och påpekade att man nyss beviljats ett boendestöd onsdagar till fredagar samt att kvinnan börjat träffa en kontaktperson en dag i veckan. Kvinnan skulle därmed i framtiden inte lämnas ensam i lägenheten i samma utsträckning som tidigare.

Hyresnämnden valde dock att ta värdens parti. I sitt beslut konstaterade nämnden att störningarna visserligen inte berodde på någon illvilja utan bottnade i kvinnans psykiska sjukdom, men att störningarna var såpass allvarliga att de innebar en sanitär olägenhet. Hyresavtalet skulle därför genast sägas upp.

Sex månader senare har nu även hovrätten fattat sitt beslut. Under tiden som gått har kvinnan påbörjat en psykisk utredning och befinner sig tillfälligt på ett korttidsboende. Likväl tvivlar hovrätten på att hjälpen som beviljats garanterar att hon inte upprepar sitt beteende i framtiden. Mannen anses även ha åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst genom att låta störningarna fortlöpa.

Annons
Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Med hänsyn till att kvinnan befinner sig på korttidsboende beviljas de tre månaders uppskov, men måste flytta senast till sommaren.

Kvinnans sambo är besviken över att varken bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden tagit hänsyn till de mänskliga aspekterna.

– Det här är mycket jobbigt för hennes del och minskar helt klart hennes chanser att tillfriskna. Man tänker bara kortsiktigt men ser inte till individen. Hon är ju inte ens färdigutredd än. Först tyckte de att jag bara skulle kasta ut henne.

Läs ocksåAnders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

Att paret hyr en gavellägenhet på fyra rum av en bostadsrättsförening har också påverkat värdens inställning till situationen, tror mannen.

Annons

– Jag skulle absolut tro att det spelar in. En gavelfyra ger ett väldigt högt pris vid en ombildning.

Den förestående vräkningen innebär dubbel olycka för mannen, som står på kontraktet och nu inte ser någon annan utväg än att söka hjälp hos sociala myndigheter för en ny bostad.

– Det här har i slutändan lett till att jag blivit arbetslös. Men att få ett nytt jobb när man inte har någon adress, den chansen är minimal.

Läs också Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där" Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.