HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Avtal påverkar Norrköpingshyror

Norrköping 16 000 lägenheter i Norrköping kan få en hyreshöjning på 1,2 procent. Det kan bli konsekvensen av Hyresgästföreningens uppgörelse med Heimstaden.

Nyligen kom Heimstaden och Hyresgästföreningen överens om en hyreshöjning på 1,2 procent för bolagets cirka 2 000 lägenheter. Det var den första hyresöverenskommelsen i år i Norrköping, där förhandlingarna hittills varit långdragna och drabbade av strandningar.

Men uppgörelsen på 1,2 procent ligger långt över de hyror som hittills är klara i landet, där genomsnittet ligger på cirka 0,6 procent. Nu riskerar Heimstaden-avtalet även påverka hyrorna hos flera andra hyresvärdar i Norrköping.

Läs ocksåHyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”Missnöjd hyresgsät Heimstaden Malmö

Orsaken är att Heimstaden ingår i ”rätt hyra”, ett system där hyran sätts utifrån parametrar såsom lägenhetens utformning och läge. Principen är att en förändring i rätt hyra påverkar alla i systemet och i Norrköping finns i dag cirka 16 000 lägenheter och bland annat hyresvärdar som Hyresbostäder och Lundbergs.

 – Den som har gjort upp först sätter nivån för alla andra i systemet, förklarar Jonathan Karlsson, förhandlare på Hyresbostäder.

Annons

 Vad skulle hända om det inte blir samma nivå?

Läs ocksåTrots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.

 – Det skulle få stora konsekvenser. Justerar man hyrorna olika så faller hela systemet med rätt hyra. Vi är beredda att verka för att hyresvärdar skulle kunna få olika höjningar, men då behöver man utveckla systemet och införa nya parametrar. Förvaltningskvalitet skulle kunna vara en sådan faktor, säger Jonathan Karlsson.

I nästa vecka ska Hyresbostäder och Hyresgästföreningen sätta sig vid förhandlingsbordet igen. Men enligt Hyresgästföreningen finns det ändå ett utrymme för olika uppgörelser inom rätt hyra-systemet.

Annons

 – Även om mycket kretsar kring hyresnivån så finns det andra saker som vi diskuterar i förhandlingarna, det kan röra sig om det ska vara retroaktiv höjning och kvarboenderabatter, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs
Läs också Johan håller sekundkoll på värmen med egen uppfinning – fick rätt mot hyresvärden Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.