Annons

Bakslag för hyror enligt Stockholmsmodellen

Stockholm ​Arbetet med Stockholmsmodellen avbryts efter att de kommunala bostadsbolagen tillsammans med de privata fastighetsägarna kräver en hyreshöjning på upp till 10 procent. – Det är skamligt att de i elfte timmen försöker rasera den grund Stockholmsmodellen vilar på. Vi har i alla år varit överens om oförändrat hyresuttag, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

Nästa år skulle bli första gången hyrorna förhandlas​ enligt ett poängsystem byggt på hyresgästernas värderingar. Nu ser det inte ut att bli så. Hyresgästföreningen har fått en presentation av bostadsbolagen där hyrorna ökar med upp till 10 procent.

– Vi är inte längre överens om att hyrorna totalt ska vara lika höga, så att det blir ett nollsummespel. Nu blir det i stället en halv miljard mer för hyresgästerna att betala, säger Terje Gunnarson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Arbetet med att ta fram ett mer rättvis modell för hyrorna i Stockholm har pågått i flera år. En metod för att poängsätta alla hyreslägenheter utifrån bland annat läge, standard och funktion har tagits fram. Flera tusen hyresgäster har svarat på enkäter om vad de tycker är viktigt och värt att betala för. Nu ser arbetet ut att landa rakt ner i papperskorgen.

Annons

– Det klart att om de ringer och säger att de ändrat sig, då kommer vi tillbaka, säger Terje Gunnarson.

Så vad händer nu?
– Nu händer inget annat än att vi fortsätter förhandla hyror som vanligt, säger Terje Gunnarson.

Annons
Läs ocksåEfter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas
Läs också Första steget mot Stockholmshyror Striden om ”Stockholmshyra” fortsätter väcka heta känslor Nystart för Stockholmarnas nya hyresmodell Samtal om Stockholmsmodellen återupptas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.