HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bakslag för motion om socialbidrag för medlemskap

Ljungby Emma Johanssons motion om att ta med medlemskap i Hyresgästföreningen i de lokala riktlinjerna för försörjningsstöd i Ljungby röstades ned av kommunfullmäktige.
Foto: Anneli Lindgren
Uppvaktade Ljungbypolitiker. Matija Rafaj (S), står i mitten, var en av politikerna som inför kommunfullmäktige fick en så kallad goodiebag av Hyresgästföreningens Ljungbyförening. Till väster står Camilla Johnsson, Ljungbyföreningen, och till häger står Agneta Salomonsson, även hon från Ljungbyföreningen.

Inför kommunfullmäktige fanns även Hyresgästföreningens folk i Ljungby på plats för att berätta om föreningen och även trycka på att det finns många som behöver föreningens hjälp, inte minst i utsatta områden, men som inte har råd att vara medlemmar.

Men precis som i kommunstyrelsen föll motionen i kommunfullmäktige.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Emma Johansson (S) argumenterade att hyresgäster som inte är medlemmar oftast inte vågar stå emot när en mindre nogräknad hyresvärd höjer hyran utan förhandling och hotar med hyresnämnden. Medlemskapet ger trygghet att våga fortsätta betala den gamla hyran, sade hon med hänvisning till att man då blir företrädd av föreningen som tar alla kostnader vid en tvist i hyresnämnden.

– Finns det inget utrymme för Hyresgästföreningens avgift då är man betydligt mer otrygg som hyresgäst. Man kan få betala en oskäligt hög hyra utan att kunna bestrida det. Jag rättar mig själv, kommunen får betala en oskäligt hög hyra. Varför ska kommunen betala mer än nödvändigt? Det ligger ju i kommunens eget intresse att de som får försörjningsstöd inte har en oskäligt hög hyra, sade Emma Johansson.

Medlemskap i Hyresgästföreningen ingår inte i riksnormen, och det är det främsta argumentet till att förslaget röstats ned.

Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

– Men det är ju en miniminivå och är alltså ett golv och inte ett tak. Kommuner väljer hela tiden att vara bättre än miniminivån. Flera kommuner har med Hyresgästföreningens avgift i sina riktlinjer och det är inte konstigare än att vi erbjuder gymnasieungdomar sommarjobb eller skolskjuts. Det måste vi inte göra men vi gör det ändå för att det är en bra grej, sade Emma Johansson.

Bo Ederström (M) höll inte med Emma Johansson.

– Jag menar att det är fullt tillräckligt att vi har riksnormen som rättesnöre i det här fallet. Många av dem som får försörjningsstöd i vår kommun har inte ett förstahandskontrakt utan många har ett andrahandskontrakt. Det är alltså kommunen som betalar hyran. Jag räknar med att kommunen förhandlar med respektive hyresvärd och ser till att hyresnivån ligger på en rimlig summa, sade Bo Edström.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

Motionen röstades ned med siffrorna 29-20.

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.