Annons

Balkongbrand avslöjade vägglöss – nu sägs hyresgästen upp

Malmö Återkommande problem med vägglöss i en större fastighet i centrala Malmö fick sin förklaring efter en balkongbrand. Den branddrabbade lägenheten visade sig vara vanvårdad och värden upptäckte husets värsta härd av vägglöss.
Vägglöss och ett hyreskontrakt som rivs i bitar.
Foto: Anticimex/Gry Ellebjerg

Det var i slutet av november förra året som polis och räddningstjänst ryckte ut till hyreshuset i centrala Malmö. Skälet var en balkongbrand. Branden släcktes men räddningspersonalen slog också larm till hyresvärden om att lägenheten verkade vanvårdad. Samtidigt fanns det återkommande problem med vägglöss i fastigheten.

Hyresvärden bokade in en vägglushund som fick göra en sökning i den aktuella lägenheten. Det visade sig att husets värsta härd av vägglöss fanns i bostaden. Särskilt soffan var drabbad och eftersom lägenheten saknade säng antog sanerarna att det var hyresgästens sängplats. Förutom vägglöss fanns det dessutom andra kryp i lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen följde inte instruktionerna

Saneringen drog i gång men det gick inte särskilt bra. Enligt hyresvärden följde hyresgästen inte instruktionerna och vägglössen var kvar. Saneringsfirman fick göra om saneringen och trots att de under sommaren gjorde en inspektion som visade att det inte fanns några levande vägglöss kvar i lägenheten vill hyresvärden nu slänga ut hyresgästen. Skälet är att hyresgästen varit vårdslös och ”vållande till att ohyra förekommit i prövningslägenheten”. Det skriver värden i sin ansökan till hyresnämnden som nu ska ta ställning till uppsägningen.

Annons

Hyresvärden vill att hyresgästen ska flytta omedelbart men hyresgästen har motsatt sig uppsägningen. Det framgår av ansökan till hyresnämnden. Hem & Hyra har försökt nå hyresgästen.

Sal i hyresnämnden i Malmö.
Hyresnämnden i Malmö.

Tusentals saneringar av vägglöss varje år

Hyresgästen i Malmö är inte ensam om att drabbas av vägglöss. Landets hyresvärdar har genomfört tusentals saneringar de senaste åren. Det har en kartläggning som Hem & Hyra gjort visat. Den som inte slår larm eller samarbetar kan råka riktigt illa ut. I värsta fall kan den som inte följer hyresvärdens instruktioner blir vräkt. En 63-årig kvinna i Malmö blev till slut tvungen att flytta efter 21 misslyckade saneringar. Hyresgäster i Simrishamn blev stämda på 90 000 kronor av hyresvärden efter att ha spridit vägglössen vidare när de sov på madrasser på golvet.

Annons
Fakta: Vägglöss

Vägglöss.

  • Vägglusen är en skinnbagge som blir mellan fyra och fem millimeter lång. Den har en platt kropp och kan lätt ta sig in i mycket trånga utrymmen.
  • Den kan inte hoppa eller flyga utan tar sig fram genom att krypa. Vägglusen kan gå i dvala i månader utan att äta. Den är aktiv på nätterna och kan suga blod från människor och gömmer sig av den anledningen gärna nära sängar.
  • En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.
Läs också Extremangrepp av vägglöss kan kosta kvinna bostaden – därför riskerar drabbade vräkning Extremangrepp av vägglöss - har försökt sanera samma lägenhet 21 gånger på fyra år Vägglöss spreds vidare när hyresgästerna sov på golvet – krävs på 90 000 kronor Så spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flytta Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.