Annons

Vägglöss spreds vidare när hyresgästerna sov på golvet – krävs på 90 000 kronor

Simrishamn Trots upprepade saneringar försvann inte vägglössen. Tvärtom blev de fler. Enligt hyresvärden beror det på att hyresgästerna inte följt instruktionerna från saneringsfirman. Nu stäms hyresgästerna på nära 90 000 kronor.
Vägglöss och pengar.
Foto: Anticimex/Gry Ellebjerg

Saneringsfirman fick återvända gång på gång till lägenheten i Simrishamn. Hyresgästerna hade drabbats av vägglöss men de upprepade saneringarna var förgäves. Vägglössen blev allt fler.

Enligt hyresvärden följde hyresgästerna aldrig saneringsfirmans instruktioner, trots både skriftlig och muntlig information. Nu stämmer hyresvärden hyresgästerna i tingsrätten på drygt 86 000 kronor. Det är kostnaden för de extra saneringar som hyresvärden tvingats bekosta för att hyresgästerna inte gjorde som de skulle.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I stämningsansökan skriver hyresvärden att det bland annat handlar bland annat om att hyresgästerna sov på madrasser på golvet och att gardinerna hängde mot soffan som tillika var placerad intill en vägg. De hade inte heller dammsugit soffan och sängen, som de fått instruktioner att göra. Enligt saneringsfirman Anticimex hade hyresgästernas agerande lett till att vägglössen blivit fler och spridits vidare i hela lägenheten.

Annons

En vägglus

Tvingades bekosta värmebehandlingar

Hyresvärden blev tvungen att bekosta flera olika typer av behandlingar och till slut fick återstod bara värmebehandlingarna för att få bukt med vägglusangreppet.

Hyresgästerna i Simrishamn är inte ensamma om att drabbas av vägglöss. Landets hyresvärdar har genomfört tusentals saneringar de senaste åren. Det har en kartläggning som Hem & Hyra gjort visat. Den som inte slår larm eller samarbetar kan råka riktigt illa ut. I värsta fall kan den som inte följer hyresvärdens instruktioner vräkas. En 63-årig kvinna i Malmö blev till slut tvungen att flytta efter 21 misslyckade saneringar.

Annons

LÄS ÄVEN: Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir av med dem

Fakta: Inför sommaren: Så undviker du att få med vägglöss hem från resan
Bett av vägglöss på benet.
Bett av vägglöss.
  • Innan du bokar hotellet: Sök på hotellets namn och ordet ”vägglöss” eller ”bedbugs” för att se om det finns tidigare klagomål.
  • När du kommer till hotellet: Ställ bagaget i badrummet medan du undersöker rummet. Lyft på madrasser och syna sömmar och skarvar i sängen och andra textilier. Titta också efter små svarta fläckar eller streck efter lusspillning. Om du hittar något, be att få byta rum!
  • Under vistelsen: Låt kläderna ligga kvar i väskan, gärna i plastpåsar, och håll den stängd. Lägg den högt och så långt från sängen det går, det gäller även skor.
  • När du kommer hem från resan: Packa upp på exempelvis balkongen eller i badrummet – ta inte in väskan eller kläderna i sovrummet.
  • Tvätta omedelbart allt som går, helst i 60 grader. Lägg det som inte kan tvättas i en plastpåse och stoppa i frysen i en vecka, eller på hög värme i torkskåp i minst en timme. Dammsug resväskan noga, lägg dammsugarpåsen i en plastpåse, frys också den i en vecka och släng den sedan. Om möjligt, låt väskan stå ute i minusgrader eller i torkskåp enligt ovan.
  • Om du drabbas av vägglöss kan du inte ta bort dem själv. Du måste kontakta en skadedjurssanerare!
Läs också Extremangrepp av vägglöss kan kosta kvinna bostaden – därför riskerar drabbade vräkning Extremangrepp av vägglöss - har försökt sanera samma lägenhet 21 gånger på fyra år Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången Hyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.