HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barnen förvandlade sophus till konsthus

Trollhättan Ett sophus prytt av konst skapat av kvarterets barn. Det var vad som invigdes i kvarteret Spaden på Kronogården i Trollhättan igår.
Foto: Kajsa Wedberg
, , , , , ,

– Vill du se mina två kakelplattor? Jag har målat en gul smile-gubbe och en flagga! 

Tolvårige Selim Rrahmani har kommit till invigningen med sin tvåårige lillebror Ammar. 

Läs ocksåHyresvärdarna satsar på Huskurage - men metoden får också kritik

– Vi bor har på Spaden och var med och målade plattorna på påsklovet, säger Selim och pekar ut sina färggranna verk.

Närmare 35 barn har bidragit till sophusets utsmyckning. Många av dem kom för att bevittna gårdagens invigning, dricka läsk och se när Eidar-vd:n Urban Blom klippte det blågula bandet. 

– Utsmyckningen av sophuset är en del av satsningen på sopsortering som vi gjort här i området det senaste året, säger Marita Darefelt, områdeschef för Eidars Bovärdskontor på Kronogården.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Tillsammans med Renhållningen vid Trollhättans Energi har man hållit utbildningsdagar i samtliga av bolagets hus på Kronogården. Då har de boende både fått information om sopsorteringens positiva effekter på miljön och, rent praktiskt, lärt sig hur det kan gå till.

– Intresset har varit jättestort. Omkring 80 procent av alla hyresgäster i området har deltagit. Med sig hem har de fått sorteringskärl för att underlätta sorteringen där hemma, säger Marita.

Arbetet med sophuset i kvarteret Spaden består i en allmän upprustning. Och så de målade kakelplattorna. 

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

– Det här är bra på så många sätt! Dels hade vi och barnen väldigt roligt när plattorna målades. Dels tror vi att viljan att hålla området fint och sortera rätt blir större när man får vara med och skapa ett sånt här konsthus tillsammans, säger Marita. 

Läs också Evert Saffo, Hyresgästföreningen: ”Synd att stödet försvann även om det inte alltid träffade rätt” Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.