HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barnlek stör – bostadsbolaget vädjar om lugn

Borås Barnens väg till lekplatsen går förbi några hyreshus. Sommarlov och lust för lek ger lite högre ljudnivå än annars. Och detta har retat upp hyresgästerna som tagit hjälp av sin värd Toarpshus. I ett brev till grannarna vädjar bostadsbolaget till föräldrarna att tysta ner barnen.
Foto: Karin Gistedt
Barnens leksaker låter för mycket och deras glada skratt stör grannarna. Det fick Toarpshus att skriva brev till föräldrar i området och be barnen dämpa sig. en handling som upprört många. (Bilden är en genrebild)

Det handlar om ett lugnt område i orten Äspered i Borås kommun. Villaområdet ligger intill några hyreshus och intill finns samhällets största och mest uppskattade lekplats. Och till den lekplatsen leder en asfalterad väg som inbjuder till lek med typiska barnfordon.

Ida Halvorsen har fått brevet i sin brevlåda där hon uppmanas att få sin fyraåring och sin sexåring att vara tystare när de tar sig till lekplatsen. De har sparkcyklar och så kallade bobbycars. Leksaksfordon med plasthjul.

Läs ocksåBuller i bostaden en förbisedd hälsofara

– Det låter förstås en del när de åker förbi husen, men det är dagtid, absolut inte tidiga morgnar eller sena kvällar. Det handlar inte om motorbuller, som mopeder och sånt, utan ljud från leksaker, säger Ida Halvorsen.

Hon säger att det kändes konstigt och lite ledsamt att få ett sådant brev i ett område där det annars är lugnt och fridfullt. Hon betonar att hon inte vill ha bråk med grannarna, men tycker att det är lika illa med skällande hundar och vuxna som skriker på barnen.

– Vi vill inte ställa till något, men man kan ju tycka att små barn ska få chansen att vara ute och leka utan att tystas ner när de har sommarlov. När vi fick det här brevet undrade vi om det verkligen var på riktigt? Om någon verkligen kan störa sig på små barn som leker,  så mycket att de får bostadsbolaget att skicka ut ett brev?

Läs ocksåGaloppsteg retar grannar

Ida säger att hon sagt till sina barn att försöka vara lite lugnare när de åker till lekplatsen, men samtidigt känns det fel att tysta glada, lekande barn.

Brevet från Toarpshus har rört upp känslorna mycket i den lilla orten Äspered och sprids nu på Facebook med många och arga kommentarer. Där ställer sig bygdens folk på barnens sida och menar att ljud från lekande barn måste man stå ut med.

Toarpshus vd, Elisabeth Stenson, säger att bolaget fått flera klagomål från sina hyresgäster i de hyreshus som ligger invid gångvägen. Klagomålen gjorde att man till slut valde att skriva ett brev och sprida det i grannskapet.

Läs ocksåMiljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter

– Vi måste ju se till våra hyresgästers önskemål och det har blivit stojigt på områdets vägar. Brevet var inte alls illa menat, utan mer en vädjan att föräldrar skulle försöka dämpa sina barn lite, speciellt på morgnarna. Det är det enda vi har gjort, säger hon.

Elisabeth Stenson säger att syftet inte har varit att begränsa barnens lek utan att det handlar om en välvillig förfrågan och uppmaning och att detta tyvärr fått proportioner som hon inte kunnat förutse.

– Jag ångrar inte brevet, men jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle bli en sådan här uppståndelse, säger hon. Jag förstår båda sidor, föräldrar som vill att barnen ska leka och våra hyresgäster som vill ha lugn och ro. Detta ska vara en miljö för alla och barnen ska naturligtvis få leka.

Nu hoppas Elisabeth Stenson att grannarna respekterar varandra och att det åter kan bli lugnt och ro på området i Äspered, en annars mycket stillsam plats

Läs också Bernt fick vänta två år på badrum - huset blev tvångsförvaltat Bo anklagades för sabotage – för att locka dit Uppdrag granskning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.