HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Batljan sparkas från Rikshem

Stockholm Rikshems vice vd Ilija Batljan skiljs från sin tjänst med omedelbar verkan. Han ska enligt Rikshem ha sysslat med egna fastighetsaffärer utan att ha fått godkännade från styrelsen.

Anledningen är enligt Rikshem att Ilija Batljan har haft affärer i sitt eget bolag och dessutom tecknat hyreskontrakt för Rikshems räkning utan att informera styrelsen. Styrelsen har därför inte längre förtroende för honom.

– Vi har konstaterat att vi inte har förtroende för Ilija Batljan och har tagit konsekvenserna av det. Styrelsen vägde in flera omständigheter men kom fram till att förtroendet inte finns kvar. Då behövde styrelsen inte diskutera så mycket mer. Det var ett enhälligt beslut, säger Mats Mared, styrelseordförande för Rikshem, och fortsätter.

– Det har gått på mindre än en vecka. Vi inser fuller väl att det är ett dramatiskt beslut.

Ilija Batljan verkar ha varit en tillgång för Rikshem tack vare sitt politiska kontaktnät?
– Det vet jag inte. Däremot hans intresse och skicklighet att genomföra affärer i den här storleksordningen. Han är duktig på att driva det här. Vi är också besvikna och ledsna för hans skull.

Utlöser beslutet någon fallskärm?
– Den processen börjar nu. Vi får klara ut juridiken så småningom. Det finns många andra vinklingar än juridiska, som bolagets verksamhet och personliga, säger Mats Mared och fortsätter.

– Det är en förlust för bolaget i det korta perspektivet. Men vi har 25 000 hyresgäster och vi ska kunna se dem i ögonen och veta att vi hanterar dem på ett schyst sätt. Det kravet ställer vi på alla våra anställda. I det långa perspektivet är det viktigt att hålla varumärket i helgd.

Ni har tidigare kritiserats för ert generösa konvertibelprogram.
– Det är en form av delägande. Det är en form av program som våra ledande befattningshavare har haft och har. Det har varit en fantastiskt bra utdelning. Men pensionärerna har fått ännu mer, säger Mats Mared och syftar på att Fjärde AP-fonden är en av ägarna.

Ilija Batljan har beskrivit att ni tillsammans bildat bolaget. Det här beslutet är också personligt?
– Det gör vår förvåning och sorg ännu större.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Ilija Batljans generösa förmåner och aktiva deltagande i köpen av bland andra Värmdö bostäder och Bo i Väsby. Vi söker Ilija Batljan för en kommentar.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.