Annons

Bebisar köar för egen bostad

Norrbotten My Sjökvist räknar fortfarande livet på jorden i månader. Men ändå har hon stått i bostadskö sedan födseln. Bostaden i Umeå har över 2000 barn under nio år i sin kö.
Foto: Privat
Livs­lång kö­tid. Tack vare för­ut­se­en­de för­äl­drar så har My goda chanser att få en egen lya den dagen hon är redo att flytta hem­ifrån. Då har hon stått i bo­stads­kön hela livet.

Flygfärdiga ungdomar har svårt att sätta eget bo när kön till hyreskontrakten växer. Det gäller därför att planera i tid och idag ställer allt fler föräldrar sina nyfödda i bostadskön.

Hem & Hyra har gjort en sam­man­ställning av bo­stads­köerna i Väster- och Norrbotten.
Läs: Så här länge får du köa för en egen bostad

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

De flesta allmännyttiga bostadsbolagen i Norr- och Västerbotten kräver att den sökande ska  har fyllt antingen 16 eller 18 år. Men hos några saknas åldersgräns, till exempel Top-Bostäder i Gällivare, Bostaden i Umeå och Skebo I Skellefteå. Där är även bebisar och barn välkomna att skriva in sig.

Annons

– Visst kan tiderna komma att ändras, men med tanke på hur bostadsläget är idag så tyckte vi att det var en bra idé att ställa My i kö redan nu, säger mamma Marie Näslund som anmält sin nyfödda dotter till allmänna bostadskön både i Örnsköldsvik och i Umeå där de bor.
– Man vet ju inte vart hon kommer att söka sig sen som vuxen och vi funderar på att ställa henne i fler köer i andra städer också.
Marie och hennes sambo har egna erfarenheter av bostadsbristen.
– När vi träffades 2008 räckte det med sambons två år i kön, men när vi fem år senare ville byta till en större då var det svårare, säger hon.

Hos Bostaden står corka 2100 barn under 9 år i kö. Hos Skebo står 456 barn under 7 år köstycken och hos Top-Bostäder är det 29 stycken.

Annons
Läs ocksåGav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp
Fakta: Yngst i Bostadens kö

Ålder Antal0-1 år 1102-3 år 5153-4 år 4955-6 år 5157-8 år 500

Fotnot: I Norra Norrland finns det barn under sju år i bostadsköerna även hos Skebo, 456 stycken och Top-Bostäder, 29 stycken.

Läs också Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster" Aida trodde att möglet skulle döda henne Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.