Annons

Bergs Hyreshus AB höjer med en procent

Östersund Bostadsbolagets krav på 5,66 procent förhandlades ner till en procent.

Överenskommelsen mellan Bergs Hyreshus och Hyresgästföreningen Region Norrland för år 2015 ledde till en höjning med en procent från och med 1 januari 2015.

Bostadsbolagets yrkandet innan förhandlingarna var 5,66 procent.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi måste ha kostnadstäckning för det underhåll som måste göras. Det går inte att skjuta upp längre. Vi har till exempel ett stort uppdämt målningsbehov av fasader, accelererar vi inte nu kommer det bli allt större skador som blir ännu dyrare att åtgärda, sa Hans Green, vd för Bergs Hyreshus AB, angående kravet innan förhandlingarna påbörjades.

Vilket Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen i Östersund, håller med om.

Annons

– Vi är överens om att det finns ett underhållsbehov, men det måste finansieras över en längre period än ett år, säger Dahl. 

Läs ocksåTusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med””Man bara skakar på huvudet”, säger hyresgästen Marita Andersson som själv har mångårig erfarenhet som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Hennes hyresvärd Västerstaden försökte smyghöja hyran på samma sätt för tre år sedan. Nu tänker hon och maken återigen fortsätta betala den gamla hyran tills förhandlingen är klar.

– Att förhandlingen blev lyckad beror till stor del på det läge Sverige befinner sig i och att Hyresgästföreningen har manat till återhållsamhet i årets förhandlingar, också att räntor och de allmänna kostnadsökningarna är låga, tillägger han.

Avtalet löper fram till 31 december 2015.

Annons

Att det ändå blev en hyreshöjning beror på att kostnaderna för hyresvärden stiger, bland annat  kommunala taxor.

Läs ocksåStriden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i MalmöSedelbunt med ett rött kryss över.
Läs också Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.