Annons

Bergs Hyreshus vill höja hyran

Berg Allmännyttan i Berg har lämnat ett yrkande om hyreshöjning till Hyresgästföreningen. De vill se en höjning av hyran med 1,5 procent från 1 januari 2017.

De flesta fastighetsägare och bostadsbolag höjer hyrorna årligen. Ofta handlar det om ökade kostnader för taxor som sophämtning, vatten och andra kostnader för driften av fastigheterna.

Kommunalägda bostadsbolag, allmännyttorna, måste enligt hyresförhandlingslagen förhandla med Hyresgästföreningen om hyreshöjningar. Bostadsbolaget lämnar då in ett så kallat yrkande, en skriftlig förhandlingsframställan, till Hyresgästföreningen där de talar om att de vill förhandla och hur mycket man vill förändra hyran med. De brukar även lämna en motivering till varför de anser det nödvändigt att justera hyrorna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bergs Hyreshus har nu lämnat in ett sådant yrkande till Hyresgästföreningen.

I yrkandet skriver bostadsbolaget att man vill höja hyrorna med 1,5 procent generellt från 1 januari 2017. Plus 30 kronor per månad och lägenhet gällande el.

Yrkandet för den generella höjningen motiveras av allmänna kostnadsökningar och fortsatta förbättringar inom skötsel och underhåll.

Annons
Läs ocksåFler lägenheter i Hackås tack vare ekonomiskt stöd

Hasse Dahl på Hyresgästföreningen region Norrland kommer att sköta förhandlingarna som part för hyresgästerna.

– Jag har precis fått yrkandet, men kalkylen som de lämnat är jämförd med 2015 års utfall så jag har svårt att kommentera yrkandet, däremot så hoppas jag att jag får en prognos för 2016 så det blir lättare att se kostnadsförändringarna, och om yrkandet är relevant, säger Hasse Dahl till Hem & Hyra.

I fjol ville Bergs Hyreshus höja hyrorna med 2,5 procent. Parterna kunde inte enas och Bergs Hyreshus valde att hänskjuta förhandlingen till HMK, Hyresmarknadskommittéen, för medling. HMK:s rekommendation på en höjning med 0,75 procent från 1 februari 2016, godtogs av båda parter.

Läs ocksåFörsta spadtaget avklarat

När förhandlingarna för 2017 kommer att inledas är ännu inte fastställt.

Annons

– Jag hoppas att vi kan komma överens på rimliga nivåer mellan oss parter utan inblandning av Hyresmarknadskommittén som det blev förra året med Bergs Hyreshus, säger Hasse Dahl.

Hans Green, vd för Bergs Hyreshus, har samma förhoppning inför årets förhandlingar.

– Precis som Hasse har jag en önskan om att vi skall komma överens i en affärsmässigt utförd förhandling och utan att det går vidare någonstans i systemet, säger han.

Fakta: Hyreshöjningar Bergs Hyreshus

1 februari 2016 höjdes hyran med 0,75 %.

1 januari 2015 höjdes hyran med 1 %. Yrkandet var det året 5,66% från bostadsbolaget.

Läs också Bergs Hyreshus vill höja hyran Högt hyreshöjningskrav i Berg Bergs Hyreshus kräver rejäla hyreshöjningar

Bergs Hyreshus vill höja hyran

Berg Bergs allmännytta vill ha 2,5 procent mer i hyresintäkter från och med 1 januari 2016. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen inleds i början av december.

Hans Green, vd för Bergs Hyreshus, menar att de behöver få in mer pengar på grund av satsningar på bland annat underhåll:

– Vi har fyrdubblat underhållet och även ökat vår skötselgrad för att få en bättre utemiljö, säger Hans Green till Länstidningen i Östersund.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Green har utemiljön varit upphov till visst missnöje bland hyresgästerna och bostadsbolaget har fått ta emot en del klagomål. Efter att de satsat mer på utemiljön så har antalet kritiska röster minskat betydligt.

– Det är några som har ringt och sagt att de tycker att det ser bra och framför allt har folk slutat ringa och klaga över att det inte ser bra ut, säger Hans Green.

Yrkandet på en 2,5 procents höjning anser han vara rimlig med tanke på de extra satsningarna. Och enligt Greens bedömning ligger höjningen på en nivå som hyresgästerna mäktar med.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– Vi är medvetna om att det för i år är en ganska hög nivå. Men samtidigt är det en nivå som vi ändå bedömer är realistisk att våra hyresgäster klarar av att betala. Vi kan egentligen påvisa ett högre behov, men vi känner att det inte är realistiskt med högre summor. Jag hoppas och tror att Hyresgästföreningen har förståelse för verkligheten, säger Hans Green till LT.

Hasse Dahl arbetar på Hyresgästföreningen i Östersund och kommer att företräda hyresgästerna i förhandlingarna.

Han är inte bara kritisk till bostadsbolagets yrkande utan att man också i ett så tidigt skede uttalat sig i media.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

– Först så tycker jag det är olyckligt att man börjar förhandlingen i en tidning och dessutom går ut med yrkandet innan vi meddelat våra medlemmar, sen är yrkandet väldigt högt, men jag kommer nu att granska kalkylen noggrant innan förhandlingen, säger Hasse Dahl till Hem & Hyra.

Annons

– Det vi vet är att fastighetsägare har under 2015 befunnit sig i ett ekonomiskt gynnsamt läge och att det 2016 ser ändå bättre ut, därför är jag överraskad över att man yrkar så pass högt!

Parterna har bokat in ett första möte den 4 december.

– Vi får se då vad vi kommer överens om, säger Hasse Dahl.

Fakta: Tidigare hyreshöjningar
2015 1%
2014 2,3%
2013 2,5%

Källa: Sabo

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.