Annons

Högt hyreshöjningskrav i Berg

Berg Bergs hyreshus behöver renoveras. Bolaget kräver därför 5,66 procents högre hyra. "Visst är det mycket, så vi ser hellre att vi enas om ett flerårsavtal", säger vd Hans Green.

Kravet på 5,66 procent i hyreshöjning är klart högre än riksgenomsnittet.

SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, har till uppgift att samla in alla krav från landets kommunalägda bostadsbolag. Hittills har 107  bolag, 43 % av allmännyttan, lämnat in sina yrkanden.  Snittet för dessa ligger på 2,41 procent.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hur motiverar Bergs Hyreshus sitt höga yrkande?

– Vi måste ha kostnadstäckning för det underhåll som måste göras. Det går inte att skjuta upp längre. Vi har till exempel ett stort uppdämt målningsbehov av fasader, accelererar vi inte nu kommer det bli allt större skador som blir ännu dyrare att åtgärda, säger Hans Green, vd för Bergs Hyreshus AB.

Har ni inte kunnat budgetera för de här renoveringskostnaderna i förväg?

Annons
Läs ocksåFler lägenheter i Hackås tack vare ekonomiskt stöd

– Vi har knappt kunnat täcka driftskostnaderna tidigare, nu har vi lyckats effektivisera och har sänkt kostnadsstocken, men några pengar till ökat underhåll har vi inte kunnat budgetera för.

En höjning på 5,66 procent skulle innebära 283 kronor mer i månaden räknat på en hyra på 5 000 kronor.

Hur tror du hyresgästerna klarar det?

Läs ocksåFörsta spadtaget avklarat

– Med tanke på inflation och reallöneökning så tror jag att de som har jobb klarar av det, men jag är mer orolig för de som står utanför arbetsmarknaden, som pensionärer och arbetslösa. En höjning på 5,66 är mycket och därför ser vi hellre att vi får igenom ett flerårsavtal, vilket vore tryggare för alla parter. Exempelvis en höjning på 3,05 procent nästa år och ytterligare 3,05 procent år 2016.

Annons

Förra måndagen, 17 november, påbörjades rivningen av en fastighet på Ängesvägen 8. Huset kallställdes för nästan tio år sedan och vid en utvärdering av fastighetens skick blev bedömningen att det var alltför kostsamt och omfattande att sätta fastigheten i uthyrningsbart skick igen, vilket ledde till beslut om rivning.

– Visst hade vi behövt lägenheterna, men det skulle ha kostat alldeles för mycket att renovera och hyrorna hade blivit orimligt höga. Vi har ett ökat behov av boenden i bland annat Hackås så där har vi planer på att bygga i framtiden, säger Green.

Fakta: Bergs Hyreshus AB

Äger och förvaltar lägenheter samt kommersiella och offentliga lokaler inom hela Bergs Kommuns yta.
Antalet lägenheter är knappa 700 och den kommersiella ytan dryga 90 000 kvm.
Bolaget har drygt 20 anställa och har en huvuddel av sin verksamhet i centralorten Svenstavik.
Vd för bostadsbolaget är Hans Green.

Läs också Bergs Hyreshus vill höja hyran Bergs Hyreshus vill höja hyran Klart med nya studenthyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.