HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Beslut om hyra i Göteborg

Göteborg Familjebostäders drygt 18 000 hyresgäster i Göteborg får i snitt två procents högre hyra från februari. Det står klart efter beslut i Hyresmarknadskommittén.

Det var i januari som hyresförhandlingarna mellan Familjebostäder i Göteborg och Hyresgästföreningen började krisa. Det kommunala bostadsbolaget valde att begära hjälp av medlare, men såg ingen större dramatik i beslutet.

– Vi kände att vi i år inte riktigt kommer fram och ser det som en möjlighet att få lite råd på vägen, sade Familjebostäders förhandlare Nina Skoger till Hem & Hyra.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Men medling hjälpte inte. Några veckor senare strandade förhandlingarna helt, vilket inte har skett i Göteborg på över två decennier.

Därmed har det varit upp till Hyresmarknadskommittén, ett partssammansatt organ i Stockholm, att helt enkelt besluta om årets hyresnivå.

Nu står det klart att Familjebostäders drygt 18 000 hyresgäster får i genomsnitt två procents högre hyra – för övrigt samma bud som medlarna lämnade. Höjningen gäller från och med 1 februari i år.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Än är det inte klart hur höjningarna fördelar sig mellan olika hus och områden. Familjebostäder vill ha en spridning på 1–5 procent beroende på standard, läge och nuvarande hyresnivå.

Förhandlingar återupptas mellan Familjebostäder och Hyresgästföreningen den här veckan.

Läs också Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Nu höjs hyrorna för var fjärde göteborgare Största allmännyttan kräver hyreshöjning trots pandemi

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.