Annons

Beställde egen mögelanalys – fick 10 000 kronor i ersättning

Båstad Miljöförvaltningen och hyresvärden ansåg att det inte fanns något mögel i bostaden. Hyresgästen vägrade ge upp och beställde egna analyser. Nu flyttar hyresgästen och får 10 000 kronor av värden.
Foto: Pixabay
Den privata värden menade att hyresgästens "hemmatester" var missvisande. Hyresgästen ansåg att hans fysiska problem tillsammans med testresultaten visade att problematiken borde utredas vidare. I hyresnämnden slutade ärendet med en förlikning.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hyresgästen i Båstad som beställde egna mögelanalyser av sin bostad. Både värden och miljöförvaltningen menade att bostaden var fri från angrepp. Hyresgästen, som bland annat drabbats av kraftig hudirritation, menade att det var precis tvärt om och anlitade två olika privata företag för att bevisa motsatsen.

Analyserna visade på förhöjda halter av mögel i lägenheten. Med hjälp av Hyresgästföreningen ansökte hyresgästen om ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden. Hyresgästen valde även att överklaga miljöförvaltningens beslut att avslå hans ansökan och efter ytterligare ett avslag hamnade ärendet på mark- och miljödomstolens bord.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Trots att hyresgästens allmäntillstånd försämrades så kraftigt att han inte längre kunde vistas i bostaden höll hyresvärden fast vid sin ståndpunkt att mögelproblematiken var åtgärdad och att hyresgästens egna analyserna inte var tillförlitliga.

Efter flera års kamp för att få problemen i lägenheten utredda slutar ärendet med en förlikning i hyresnämnden. Uppgörelsen går ut på att hyresgästen flyttar från lägenheten och slipper flyttstädning. Han ska även få 10 000 kronor av värden insatta på sitt konto. I gengäld ska hyresgästen dra tillbaks sin överklagan till mark- och miljödomstolen.

Annons
Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.