Annons

Beställde egna analyser för att bevisa mögel och fuktskada

Båstad Miljöavdelningen i Båstad menade att det inte fanns något mögel. Struntprat menade hyresgästen och beställde två egna analyser som båda gav honom rätt.
Foto: Pixabay
Miljöavdelningen i Båstad hittade inget mögel, så hyresgästen beställde egna analyser.

I Båstad har en hyresgäst, med stöd av Hyresgästföreningen, vänt sig till Hyresnämnden i Malmö med en ansökan om åtgärdsföreläggande gentemot hyresvärden. Problematiken rör mögel, en toalett som står och rinner konstant liksom en fuktskada. Missförhållande som Hyresgästföreningen menar är en risk för hyresgästens hälsa.

Sedan hyresvärden inte åtgärdat de påstådda problemen vände hyresgästen sig till Miljöavdelningen i Båstads kommun. Miljöavdelningen valde emellertid att avsluta ärendet efter en inspektion som enligt dessa inte visat på några spår av mögel eller pågående fuktskada. Av Miljöavdelningens protokoll framgår det att hyresvärden ska ha bytt golvet liksom konstaterat att ingen vattenläcka eller mögel finns.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Med anledning detta lät hyresgästen själv anlita Botaniska Analysgruppen för att analysera en golvlist var mögel förekom. Resultatet visade, enligt inkomna handlingar till Hyresnämnden i Malmö, rikliga mängder mögelsvampshyfer och sporer. Hyresgästen nöjde sig emellertid inte här utan anlitade även företaget anoZona för att analysera rumsdammet i lägenheten. Resultatet visade här på förhöjda mögelhalter liksom man misstänkte en fuktskada i fastigheten. Då resultaten skickades till Miljöavdelningen avslogs dessa som bevis med förklaringen att ärendet nu var en fråga för Länsstyrelsen. Hyresgästen inväntar nu att ärendet ska tas upp i Hyresnämnden i Malmö var Hyresvärden väntas svara för sin ståndpunkt i saken.

Annons
Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.