Annons

Betalningsanmärkning? Ge inte upp!

Nyheter Var fjärde värd ratar dem som har betalningsanmärkningar. Louise Sliacka möter dem som har fått nej: – Ge inte upp, säger hon.

Det går att hitta en egen bostad, det tar bara lite längre tid!

Det är Louise Sliackas erfarenhet efter att ha hjälpt tusentals förtvivlade Malmöbor i jakten på bostad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon arbetar på Nyckelhålet, en social verksamhet i Malmö Stad som går ut på att ge råd i boendefrågor och stöd i att söka egen bostad.

Hennes första råd är att söka hos många hyresvärdar och göra intresseanmälningar på alla lediga bostäder på internetsajten Blocket.

Bland mindre, privata hyresvärdar finns visserligen en del oseriösa, som gärna tar hyresgäster med ekonomiska problem eftersom de tror att de ska ställa lägre krav, men det finns även seriösa små fastighetsägare som ibland kan acceptera om ekonomin inte är helt fläckfri.

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

– Försök få ett personligt möte. Det finns hyresvärdar som fortfarande går på personliga bedömningar. Om de får ett gott intryck kan det vara viktigare än dina inkomster eller skulder.

Annons

Man måste inte börja med att gå in i detalj om sina sociala eller ekonomiska problem, tycker Louise Sliacka. Risken är att de säger nej direkt.

Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

– Det är inte alla värdar som tar kreditupplysning, för det kostar pengar. Frågan kommer att komma upp, men har du redan fått till ett möte så kan de mer gå på vilket intryck du gett.

Ett annat grundläggande råd är att försöka betala av på sina skulder, oavsett om det är stora eller små. Även om det känns helt utsiktslöst att någonsin kunna hamna på noll, är det väl värt att börja, säger Louise Sliacka.

– Att ta tag i dina skulder är absolut den bästa investering du kan göra. Det gör verkligen skillnad om du kan visa att du försöker och har en plan.

De som har det absolut svårast är de som har betalningsanmärkningar i kombination med försörjningsstöd, menar hon. Då lever man redan på existensminimum och möjligheten att betala av på skulder än minimal.

Annons

En stor del av arbetstiden ägnar Louise Sliacka åt att ta reda på vem som äger vilka hus i Malmö och hur man får tag i dem. Hur ska då en vanlig bostadssökande hitta dessa små privatvärdar?

Hon tipsar om att söka i telefonkatalogens gula sidor och listor hos kommunens hyresrådgivning, titta i portuppgångar vem som äger husen, leta på Blocket, i dagstidningar, på nätet och på anslagstavlor i affärer.

– Det viktigaste är att inte ge upp även om man får nej. Personer jag har träffat, som verkligen har visat intresse, har sökt aktivt och fått iväg minst tio intresseanmälningar i veckan, har fått resultat.

Läs också Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.