Annons

Lärare känner sig lurade – vädjar om hjälp från före detta regionchef

Stockholm Annika Billström är ordförande i Minervaskolan i Umeå. Nu vädjar lärare om hjälp från Hyresgästföreningens förra regionchef. Lärarna hävdar att de blivit lurade på sina aktier i skolan. Ärendet utreds nu av Ekobrottsmyndigheten.
Annika Billström är ordförande i Minervaskolan och sitter i styrelsen i dess ägarbolag Synergi Skolutveckling AB.

Det är Lärarnas tidning som var först med att avslöja historien om friskolan Minervaskolan i Umeå och Synergi Utvecklings AB. I styrelsen i båda bolagen sitter Annika Billström.

Bakgrunden till historien är att lärare på Minervaskolan har ägt aktier i skolan. Hälften av aktierna i skolan har legat i bolaget Synergi Utveckling AB, resten har ägts direkt av anställda och före detta anställda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men en grupp aktieägare i Synergi Skolutveckling AB hävdar att bolagets förra styrelse har sålt deras aktier i bolaget utan deras vetskap och till ett pris långt under marknadspris.

Det hela slutade med att aktieägarna, cirka 20 före detta lärare, under 2018 polisanmälde styrelsen i Synergi. Den styrelse som satt i bolaget innan Annika Billström tillträdde.

Andreas Bogseth, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Umeå, bekräftar att de har startat en förundersökning om grov trolöshet mot huvudman, som rör händelser i Synergi Skolutveckling AB.
– Vi utreder om aktieägarna i Synergi Skolutvecklings AB har skadats av den här misstänkta trolösheten mot huvudman. Det har hållits förhör med flera personer men ingen har delgivits misstanke, säger han.

Läs ocksåExtopp i USA:s Centralbank misstänkt för brott i svensk port – falska underskrifter i mystiskt bolagDen 61-åriga mannen har stått misstänkt för bokföringsbrott i Sverige, i ett bolag som startats med misstänkt falska namnteckningar, med bas i Estniska huset i Stockholm.

Finns det misstankar om brott mot styrelsen i Minervaskolan?
– Nej ingen i Minervaskolan är misstänkt eller hörd.

När kommer ni att väcka ett eventuellt åtal?
– Det är inte en jättestor utredning och det har hållits förhör. Vi kommer att bestämma oss för om vi ska delge misstanke och väcka åtal innan sommaren.

Annika Billström kom in i Synergis styrelse i december 2018. Men har suttit som ordförande i Minervaskolan i flera år.

Annons
Läs ocksåSå tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier”Brottslingar från olika länder har använt Estniska huset som bas för penningtvätt och skattebrott för hundratals miljoner kronor.

Den 2 december 2018 skickade en grupp på 20 före detta lärare ett brev till Annika Billström, där de ville informera vad som händer inom Minervaskolan i Umeå AB.

”Eftersom du till synes inte har agerat, i din roll som ordförande, kring dessa händelser antar vi att ni inte är till fullo uppdaterad angående vissa skeenden”

De beskriver att affärerna utreds av Ekobrottsmyndigheten. ”Detta bla då affären genomförts av Synergis tidigare styrelse- utan att bolagets ägare (personalkollektivet) tillfrågats”

Undertecknarna av brevet menar att en tidigare styrelse i Synergi sålt deras aktier till kraftigt underpris och ställer ett antal frågor till Annika Billström.

En är den här:
”Hur ser du på denna omvända Robin Hood-politik? Många av lärarna är förtvivlade. Ett hopp fanns att rekryteringen av dig – med rötter i arbetarrörelsens ideal – skulle vara ett motgift mot just den sortens utveckling. Likt den roll vi, så här i efterhand, uppfattat din föregångare haft”

Lärarna avslutar brevet med att berätta att de sökte sig till skolan på grund av dess bra värderingar, ordning och reda, lugn och ro, högt i tak och frihet under ansvar.

Annons

”Men det som var vackert håller på att bli fult. Det som var rätt håller på att bli fel. Nu är det sannolikt dags att på allvar använda din position för att ställa saker och ting i ordning igen. Och därmed även hjälpa den lilla människan mot den stora”

”Med vänlig hälsning, och hopp om åtgärder för att rädda det som håller på att gå sönder. Umeå 2018-12-02
/En grupp lärare, samtliga delägare i Synergi”

Hem & Hyra har pratat med lärare som stod bakom brevet och som berättar att de inte har fått något svar.

– Med tanke på händelserna hade vi förväntat oss ett svar och att ordförande hade agerat på något sätt. Vi hade också förväntat oss att hon gav sin syn på det ekonomiska och att lärare känner sig pressade och hotade, säger en av lärarna som står bakom brevet.

Hem & Hyra har sökt Annika Billström och ledningen på Minervaskolan för en kommentar, utan att lyckas.

Läs också Estniska husets vd: "Den här kopplingen är besvärlig" Kriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik" Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.