Annons

Billy om sina inbrott: ”Många tjuvar livnär sig på det här”

Nyheter Under förra året anmäldes 14 418 inbrott i förråd. Drygt hundra klarades upp. Att bryta sig in i förråd är nästan helt riskfritt. Hem & Hyra har träffat tidigare brottslingen Billy.
Foto: Maria Östlin

– Fan, den här ser ju alldeles för ny ut, utbrister Billy när han ser kofoten.

Vi befinner oss på ett vindsförråd på Södermalm i Stockholm. Bakom gallergrindarna bredvid oss trängs staplar av banankartonger med gamla fläktar och klädställningar. Kofoten har jag köpt, tillsammans med några ficklampor och en bultsax.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men vi är inte här för att stjäla någon Söderhipsters gamla, slitna 50-talsmöbler. Kofoten är rekvisita för dagens fotografering. Det var ett tag sedan Billy senast använde sådana redskap.

– Förrådsinbrott var mer som en bisyssla för mig. Jag har hållit på med rån, langning, smuggling, all möjlig brottslighet, säger han.

I nästan 18 år har han suttit inspärrad inom rättspsykiatrin. Innan det åkte han in och ut ur fängelse. Trots att åren gått är det inga större problem för honom att hantera verktygen.

Läs ocksåRiskfritt med förrådsinbrott – så vanligt är det där du bor

Med bultsaxen knipsar han upp det första hänglåset innan kameran hunnit säga “klick”. Därefter poserar han gladeligen.

Annons

– Du gör ju en sådan här grej för att du vet att det är så jävla svårupptäckt. Det är bara om någon som bor i huset kommer och frågar: ”Va i helvete håller du på med?” Men då kan de ju riskera att få kofoten i huvudet, säger han, halvt på skoj, halvt på allvar.

Läs ocksåFörvara inte värdesaker i förrådet – detta täcker försäkringen

I Billys värld är det tydligt vilka som bryter sig in – personer med missbruk.
– Ofta handlar det bara om överlevnad för dagen. Att ha råd med en kapsel heroin eller två.

Själv är han drogfri sedan 14 månader när vi träffas. Under sina år som kriminell har han tänkt väldigt lite på dem som drabbas av hans brott.
– Du tänker inte på empati, du är så egoistisk då. Jag pratar för mig själv nu alltså. Men när jag är inne i drogvärlden så är det bara jag, jag, jag, säger han.

Det är just drogerna, och alkoholen, som stoppat Billy från att bli frisläppt tidigare. Snart fyller han 62 år och målet är att få tillbringa sina sista år i frihet.

– Jag vet att det kommer att gå bra den här gången, säger han, och visar upp det laminerade kort han bär med sig i plånboken hela tiden.

Annons

På ena sidan listar han de positiva konsekvenserna av att bli drogfri, där står barnen och barnbarnen med. På andra sidan listas de negativa konsekvenserna av missbruket, med stora versaler: “KRAFTIG JÄVULSK ÅNGEST!”

LÄS MER: Riskfritt med förrådsinbrott – så vanligt är det där du bor

LÄS MER: Förvara inte värdesaker i förrådet – detta täcker försäkringen

Läs också Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Bovärden Henrik inspekterade spis – blev hotad med kniv: "Tänkte på min familj"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.